Geen categorie

Top AI marketing trends voor 2024

Verken diepgaand elke AI-trend en ontdek wat het betekent voor jouw marketingstrategie dit jaar.

1. Verdere verfijning van advertentie targeting

Veel marketeers gebruiken AI voor verbeterde advertentie targeting. Kunstmatige intelligentie kan grote hoeveelheden publieksgegevens doorzoeken en vervolgens helpen bij het aanpassen van je advertentietargeting en -berichten. Verwacht dat deze AI-marketingtrend zich blijft ontwikkelen en evolueren in 2024.

Dit kan leiden tot nauwkeurigere advertenties, maar ook tot hogere eisen voor wat een succesvolle advertentie inhoudt. Voor marketeers betekent dit dat ze zich meer moeten richten op kwaliteit en ervoor moeten zorgen dat hun advertenties de doelgroep niet missen.

Wat dit voor jou betekent

De toegenomen concurrentie en het algemene gebruik van AI voor advertentie targeting roept de vraag op: zullen consumenten meer reclamebewust en kritisch worden?

Hoewel je nu niet per se AI hoeft te gebruiken voor verbeterde targeting, houd er rekening mee dat consumenten mogelijk kritischer worden op advertenties en nog verfijndere berichten verwachten. Volg de prestaties van je advertenties nog nauwkeuriger en test berichten A/B totdat je vindt dat het zo gericht mogelijk is.

2. Verbeterde AI-marketingautomatisering

Marketingautomatisering is erg populair, van geautomatiseerde e-mails tot programmatic advertising. Verwacht dat deze technologie blijft evolueren en vooruitgaan. Dit kan resulteren in de mogelijkheid om sneller te schakelen, meer micro-campagnes uit te voeren, haalbaar te leveren aan kleinere segmenten, en meer.

Meer gebruik van door AI aangedreven marketingautomatisering kan leiden tot verschuivingen in de vraag van het publiek. Mensen kunnen verwachten dat er meer tijdige campagnes zijn, meer niche segmentatie, en content die nog meer hyper-gepersonaliseerd is.

Wat dit voor jou betekent

Neem de genoemde verschuivingen in publieksvraag mee in je content-ideatie terwijl je campagnes bedenkt voor de komende kwartalen. Automatisering die wordt aangedreven door AI kan je in staat stellen om kleinere campagnes toe te voegen, dus denk na over mogelijke pijnpunten of onderwerpen die je met deze inspanningen zou kunnen targeten. Hoe zou het automatiseren van planning van sociale media of het verzenden van e-mails je kunnen helpen om aan andere inspanningen te werken?

3. Meer capabele chatbots

Chatbots zijn in staat tot veel meer dan alleen fungeren als een vervanging voor lead capture-formulieren. (Hoewel ze daar ook goed in zijn.)

Recente ontwikkelingen in AI stellen chatbots in staat om meer verfijnde klantvragen te beantwoorden, inclusief vragen over producten en diensten. Dit maakt het mogelijk voor chatbots om bezoekers door je site te leiden en uiteindelijk door de trechter.

Steeds meer bedrijven zullen waarschijnlijk geavanceerde chatbots gaan gebruiken die meer nichevragen kunnen beantwoorden. Als je dit nog niet doet, is dit een goed moment om je eigen geavanceerde chatbot te implementeren. Dit zal je helpen om voorop te blijven lopen op de concurrentie en je een betere kans te geven om concurrerend te blijven.

Wat dit voor jou betekent

Denk na over je contentstrategie voor je chatbot. Niet alleen wat je chatbot zal zeggen, maar ook wat voor soort content je op je site hebt die het kan sturen naar gebruikers wanneer ze bepaalde vragen stellen.

Controleer na verloop van tijd de logs van je chatbot en bekijk welke soorten vragen mensen stellen, en of ze de hulp krijgen die ze nodig hebben. Als er duidelijke hiaten zijn, schrijf dan content die je chatbot mensen kan laten zien, zodat die kennislacunes worden opgevuld en aan de behoeften van mensen wordt voldaan.

4. Meer gebruik van voorspellende analyses

Voorspellende analyses stellen marketeers in staat om klantgegevens te analyseren om de markt en klantacties te voorspellen. Hoewel deze technologie niet nieuw is, wordt ze elk jaar capabeler.

Het is waarschijnlijk dat AI de voorspellende mogelijkheden blijft uitbreiden, waardoor nauwkeurigere voorspellingen, betere productaanbevelingen, en meer mogelijk worden. Bijvoorbeeld, geavanceerde voorspellende analyses zullen bedrijven in staat stellen om de verkoop te voorspellen, te voorspellen hoe stukken kunnen presteren op basis van geselecteerde doelgroepen en termen, en zelfs welke producten beter zouden kunnen presteren in een campagne.

Wat dit voor jou betekent

Rijke, historische klant- en sitegegevens zijn cruciaal voor nauwkeurige voorspellende analyses. Zorg ervoor dat je jezelf op succes instelt en dat je nu de juiste gegevens vastlegt, of je nu voorspellende analyses gebruikt of niet. Op deze manier heb je alle historische gegevens die je nodig hebt om direct aan de slag te gaan met voorspellende analyses op het moment dat je de juiste oplossing voor je organisatie vindt.

5. Verbeterd onderzoek en besluitvorming

Voor kleinere bedrijven is onderzoek vaak moeilijk en tijdrovend. Dit plaatst kleinere bedrijven in een nadeel ten opzichte van grotere organisaties met hele teams die zich bezighouden met onderzoek. Gelukkig liggen de dagen van handmatig onderzoek en gehinderde besluitvorming achter ons.

Geavanceerde AI kan helpen bij tal van vormen van marketingonderzoek, van het beantwoorden van snelle vragen over een contentonderwerp tot het snel beschrijven van de prestaties van verschillende tools. Dit kan kleinere bedrijven helpen het onderzoeksproces te versnellen, meer geïnformeerde beslissingen te nemen, en zelfs snel diverse tools te evalueren die ze onderzoeken.

Wat dit voor jou betekent

Het is een veilige gok dat AI in 2024 zal blijven vooruitgaan in deze capaciteiten. Dit maakt het nog haalbaarder voor kleinere bedrijven om bij te blijven met grotere bedrijven. Dit is goed nieuws voor jou, vooral als je een klein team hebt. Maar dit betekent ook dat de concurrentie heviger zal worden naarmate de tijd verstrijkt, omdat het een echt gelijk speelveld zal worden.

Als je nog niet bekend bent met AI-tools, zoals ChatGPT of Jasper, begin dan zo snel mogelijk met leren. Kijk hoe je ze kunt gebruiken om verschillende marketingonderzoeksprocessen te stroomlijnen om te voorkomen dat je in 2024 achterblijft. En blijf natuurlijk focussen op kwaliteit boven alles, en controleer alles wat je krijgt van welke AI-tool dan ook!

6. Voortdurende adoptie van op stem gebaseerd winkelen

Naarmate AI blijft evolueren, zullen ook de mogelijkheden van op stem gebaseerde zoekopdrachten toenemen. Zelfs in 2022 gebruikte 27% van de Amerikaanse consumenten stemzoekopdrachten om betalingen te doen. De dagen van alleen stem gebruiken om antwoorden te zoeken op belangrijke vragen, zoals “Hoe weet ik wanneer de kaas achter in de koelkast slecht is?”, zijn voorbij.

De voortdurende adoptie van op stem gebaseerd winkelen en zoeken zal waarschijnlijk marketeers dwingen om hun strategie grotendeels te baseren op de op stem gebaseerde ervaring. Als 27% van de Amerikaanse consumenten twee jaar geleden stem gebruikte voor betalingen, zal dit aantal waarschijnlijk alleen maar toenemen. Binnenkort zal op stem gebaseerde betaling en winkelen de verwachte norm zijn.

Wat dit voor jou betekent

Maak content gericht op nog langere zoekwoorden die iemand hardop zou vragen in een stemzoekopdracht. Voice SEO staat al op het netvlies van sommigen, maar niet van alle bedrijven. Door nu content te maken die is afgestemd op de ervaring van voice-search, leg je een basis voor succes naarmate AI meer verfijnde op stem gebaseerde winkel- en zoekopdrachten mogelijk maakt.

7. Meer gebruik van multimodale AI

Multimodale AI combineert tal van inputs, waaronder tekst en visuals, om een meer complete ervaring te bieden. Dit in tegenstelling tot andere vormen van AI die alleen putten uit tekst of afbeeldingen of stem, in plaats van een combinatie. Generatieve AI is een goed voorbeeld van multimodale AI, aangezien veel platforms in staat zijn om content en visuals in één keer te creëren.

Automatisch gecreëerde assets zijn slechts één multimodale AI-functie die beschikbaar is in Google Ads.

Naarmate multimodale AI-technologie groeit in capaciteiten en adoptie, zullen steeds meer bedrijven in staat zijn om hogere volumes aan kopie en visuals te produceren. Deze technologie zal bedrijven ook in staat stellen om zelfs nog verfijndere keyword- en advertentietargeting te hebben.

Het eindresultaat? Kleinere bedrijven die kunnen concurreren met grotere contentteams.

Wat dit voor jou betekent

Of je nu multimodale AI gebruikt of niet, de kans is groot dat je concurrenten dat wel doen. Aarzel niet om generatieve AI te gebruiken om ideeën voor content te bedenken en je team te voorzien van vertrekpunten. Zorg er echter voor dat je een goedkeuringsproces hebt dat voorkomt dat je team generieke, door AI gegenereerde content publiceert.

Opnieuw, focus op kwaliteit en wat jouw bedrijf uniek maakt. Dit zal je in staat stellen om op te vallen in een zee van bedrijven die AI gebruiken om kopie en visuals te genereren.

Blijf op de hoogte van deze AI-marketingtrends

Hoewel AI waarschijnlijk zal evolueren in capaciteiten en use cases in de komende jaren, op manieren die we ons nu niet eens kunnen voorstellen, valt niet te ontkennen dat het hier is om te blijven. Blijf op de hoogte van de laatste AI-marketingtrends om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor alles wat er op je pad komt. Blijf op de hoogte van de headlines, bekijk wat je concurrenten doen, en blijf zo veel mogelijk op de hoogte.

Daarnaast mag je het belang van traditionele marketingtechnieken niet negeren. Ongeacht de richting die AI opgaat, zullen fundamentele marketingkennis en een focus op kwaliteit altijd van het grootste belang zijn voor succes. Convins  staat voor u klaar om AI in te zetten voor uw marketingstrategie.

Bron: Convins

Dit vind je misschien ook leuk...