Overig

Moet ik een uitvaartverzekering nemen of kan ik beter zelf gaan sparen?

Een uitvaartverzekering is iets waar mensen niet graag over nadenken. Het lijkt vaak nog ver weg en daardoor onbelangrijk. Toch is het van belang om iets te regelen. Je wilt nabestaanden immers niet opzadelen met hoge uitvaartkosten.

Er zijn twee manieren om ervoor te zorgen dat nabestaanden niet opdraaien voor de hoge kosten. De eerste optie is om een uitvaartverzekering af te sluiten bij een van de vele aanbieders in Nederland. De tweede optie is om zelf geld achteruit te leggen voor een uitvaart. In dit artikel gaan we dieper in op beide opties. Welke optie is het beste?

Een uitvaartverzekering afsluiten

Bij deze verzekering betaal je iedere maand, ieder kwartaal of half jaar een bedrag aan de uitvaartverzekeraar. Je bepaalt zelf hoe je dit doet. Bij sommige verzekeraar is het mogelijk om eventuele wensen voor jouw uitvaart vast te laten leggen. Ook kun je de keuze maken voor begraven of cremeren. Op deze manier bespaar je nabestaanden moeilijke keuzes na het verlies. Dit kan voor veel mensen een voordeel zijn. Een ander voordeel is dat kinderen vaak gratis meeverzekerd zijn op jouw uitvaartverzekering. Je moet wel zelf aanmelden. In de meeste gevallen zijn ze tot 18 of 21 jaar verzekerd. Daarna dienen ze wel zelf een uitvaartverzekering te regelen of geld te sparen.

Een nadeel van een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering kan zijn dat niet alle kosten vergoed worden. Dit hangt af van het bedrag aan premie dat je door de jaren heen hebt opgebouwd. Een ander nadeel kan zijn dat het lastig is om over te gaan naar een andere verzekeraar. Als je eenmaal aangesloten bent bij een verzekeraar is het vaak een moeilijk verhaal om de opgebouwde premie mee te nemen . Als je een uitvaartverzekering wilt afsluiten, dan kan het slim zijn om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Op deze manier vind je een verzekeraar die bij jou past en kan voldoen aan jouw wensen en behoeften. Je kunt je voor heel veel verschillende onderdelen van een uitvaart verzekeren.

Zelf geld sparen

In Nederland is het niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Je kunt ook zelf geld bij elkaar sparen voor jouw uitvaart. Je kunt dit doen op een reguliere rekening, een spaarrekening of een deposito. Bij de laatste twee kun je eventuele spaarrente ontvangen. Zorg ervoor dat de juiste nabestaanden toegang kunnen krijgen tot de juiste rekeningen bij jouw overlijden. Als je ervoor kiest om geld te sparen, loop je wel het risico dat je eerder overlijd dan dat je voldoende geld hebt gespaard.

Wat kost een uitvaart

In Nederland kost een uitvaart tussen de 6.000 en 15.000 euro. De grootste kostenposten zijn vaak de diensten van de begrafenisondernemer, de opbaring van het lichaam en een graf. Bijkomende kosten zijn vaak vervoer naar de locatie van de uitvaart, de locatie zelf, koffie, lunch en een eventuele bijzetting in een ander graf.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *