Huis & tuin

Hoe plaats je een veranda?

Een veranda in de tuin plaatsen biedt je verschillende voordelen. Het voornaamste voordeel van een veranda is het feit, dat je veel eerder in het jaar naar buiten kunt. De veranda biedt beschutting en houdt de warmte enigszins vast. Dit komt niet alleen in het voorjaar van pas, maar bijvoorbeeld ook wanneer je op een zomeravond tot laat buiten wilt kunnen zitten. Bij de keuze voor een veranda heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je de veranda helemaal zelf ontwerpen en in elkaar zetten, of kun je een bouwpakket bestellen. Er zijn verschillende tuinwinkels die deze bouwpakketten aanbieden. Op deze pagina lees je meer over het plaatsen van een veranda in de tuin. 

Verschillende modellen veranda’s voor tuinen 

Bij de aankoop van een veranda zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. De meeste mensen kiezen voor een veranda van hout, daar het natuurlijke karakter hiervan goed past bij de rest van een tuin. Een alternatief voor een houten veranda is een model met aluminium of stalen staanders. Het voordeel hiervan is dat het materiaal duurzamer is. Hout kan na verloop van tijd gaan rotten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen veranda’s met een glazen dak en een model met bedekt dak. Vaak wordt in dat laatste geval gekozen voor houten planken of bijvoorbeeld een bitumen dakbedekking. Een derde factor om rekening mee te houden is de beschutting die de veranda biedt. Kies je voor een veranda waarvan de zijkanten af te dekken zijn, of houd je deze open? 

Aan de slag met het bouwen van een veranda 

Op het moment dat je een geschikte veranda gevonden hebt, is het zaak om aan de slag te gaan met de bouw hiervan. Een veranda bouwen kan op verschillende manieren. Belangrijk is dat het hout van de veranda zo min mogelijk in aanraking komt met de grond. Op deze manier voorkom je dat grondvocht in het hout kan trekken. Dit ga je ook tegen door de veranda van een kleine goot voor de afvoer van hemelwater te voorzien. Laat het water aan de zijkant naar beneden lopen, of sluit de goot aan op een bestaande hemelwaterafvoer in de tuin. De hoekpalen van een veranda kun je op een betonpoer zetten. Een betonpoer is een betonnen constructie welke je in de grond zet. De houten palen draai je boven op de betonpoer, zodat deze stevig maar nooit in de grond zelf staan. 

Veranda afwerken met een balustrade

Is het gelukt om de veranda in elkaar te zetten? In dat geval kun je de veranda verder afwerken, door deze bijvoorbeeld van een balustrade te voorzien. Het geeft een knus gevoel, wanneer je op de veranda zit. Daarnaast kun je bloembakken aan deze balustrade ophangen. Voorzie de bloembakken van een aantal kruidenplanten of bijvoorbeeld viooltjes. Het geeft kleur aan je veranda! De veranda afwerken kan ook door deze te voorzien van een aantal lampen. Hang bijvoorbeeld een lichtsnoer met kleine armaturen op, of voorzie de veranda van elektra om een hanglamp op te kunnen hangen.

Dit vind je misschien ook leuk...