Huis & tuin

Alles wat je altijd al hebt willen weten over de inboedelverzekering

De inboedelverzekering is één van de verschillende verzekeringen die je kan afsluiten voor je woning. Het spreekt voor zich dat mensen tegenwoordig niet alleen over meer inboedel beschikken dan vroeger, daarnaast vertegenwoordigt ze ook een significant hogere waarde. Dat is het gevolg van het feit dat we tegenwoordig bijvoorbeeld allemaal wel over een grote televisie beschikken evenals een smartphone en waarschijnlijk ook wel een tablet en / of een laptop of computer. Het afsluiten van een inboedelverzekering is hierdoor meer dan ooit van groot belang geworden. Beschik je niet over een dergelijke verzekering en gaat er op een zeker ogenblik iets fout met je inboedel? Dan zal je volledig zelf voor de (hoge) kosten moeten opdraaien. Dat zou natuurlijk erg pijnlijk zijn.

Wat is de inboedelverzekering precies? 

De inboedelverzekering is een verzekering die speciaal wordt afgesloten voor het dekken van de inboedel. Onder inboedel verstaan we alle spullen die zich los in de woning bevinden. Voor alle spullen die vastzitten aan het pand van het huis geldt dat ze worden verzekerd door middel van de opstalverzekering. Voor de inboedel geldt dat ze eigenlijk altijd eenvoudig mee kan worden genomen wanneer de persoon in kwestie ervoor zou kiezen om te verhuizen. De inboedelverzekering kan bovendien in twee verschillende vormen worden afgesloten. Meer daarover lees je hieronder. 

Welke inboedelverzekeringen bestaan er? 

Voor heel wat mensen geldt dat ze vermoeden dat elke inboedelverzekering precies over dezelfde dekkingen en voorwaarden beschikt. Dat is zeker niet juist. Het is dan ook belangrijk om te weten dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen de onderstaande twee opties:

  1. Een extra uitgebreide dekking; 
  2. Een allrisk inboedelverzekering;

De extra uitgebreide dekking is eigenlijk de standaard inboedelverzekering. Dit betekent dat je door het afsluiten van deze verzekering bent verzekerd tegen bijvoorbeeld schade aan de inboedel als gevolg van een brand, diefstal of een inbraak. Het is echter zo dat veel mensen van mening zijn dat hun inboedel nog beter kan worden beschermd. Dit is mogelijk middels de allrisk verzekering. 

Het enige verschil tussen de extra uitgebreide inboedelverzekering en de allrisk is terug te vinden in het feit dat bij deze laatste ook de schade wordt verzekerd die je zelf hebt veroorzaakt. Belangrijk daarbij is uiteraard wel dat de schade niet moedwillig mag zijn veroorzaakt. Dit betekent dat er altijd sprake moet zijn van een ongeluk. Is dat het geval en heb je ervoor gekozen om een allrisk af te sluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat de verzekeraar altijd tussen zal komen in de schade.

Bestaan er ook nog aanvullende verzekeringen? 

De inboedelverzekering is op zich reeds een behoorlijk uitgebreide verzekering. Dit gezegd hebbende is het toch zo dat er ook een aantal beperkingen aan verbonden zijn. Deze beperkingen kunnen gelukkig in de praktijk altijd worden opgevangen. Dit kan gebeuren door het afsluiten van één of meerdere van de aanvullende verzekeringen voor je inboedelverzekering. Concreet betekent dit dat je er onder meer voor kan kiezen om de volgende extra polissen af te sluiten:

  1. Een buitenhuisverzekering;
  2. Een glasverzekering;
  3. Een kostbaarhedenverzekering; 

Het is algemeen bekend dat een inboedelverzekering uitsluitend die inboedel dekt die zich in de woning bevindt. Dat wil in de praktijk wel eens een probleem zijn. Tegenwoordig leven we namelijk in een wereld die zich niet zelden voor een significant deel onderweg afspeelt. We nemen niet alleen onze smartphone of tablet mee onderwerp, dat geldt ook voor onze laptop. Raakt deze onderweg beschadigd, gaat ze verloren of wordt ze gestolen? Dan zal de standaard inboedelverzekering daar geen dekking toe verlenen. Dat geldt wel voor de buitenshuisverzekering. 

Is een glasverzekering een vereiste? 

Een zeer belangrijk aandachtspunt waar je rekening mee moet houden bij een inboedelverzekering afsluiten heeft betrekking tot het niet verzekerd zijn van het glas in je woning. Veel mensen denken dat het glas automatisch is inbegrepen in de verzekering die ze voor hun inboedel hebben afgesloten, maar dat is niet het geval. Niet alleen voor eigenaars van de woning, maar ook wanneer er gewoon sprake is van huurders is het zeer belangrijk en eigenlijk gewoon sterk aan te bevelen om de glasverzekering als aanvullende verzekering af te sluiten. Doe je dit niet? Dan zal je kunnen vaststellen dat je bij glasbreuk met een behoorlijke kost kan worden geconfronteerd. 

Wanneer een kostbaarhedenverzekering afsluiten?

Tot slot kan het in bepaalde situaties eveneens een aanrader zijn om ervoor te kiezen om een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die bijvoorbeeld verzamelaar zijn van kunst of antiek. Het is namelijk zo dat de waarde van deze stukken doorgaans de waarde van de standaard inboedel overstijgt. Dit heeft als gevolg dat ze mogelijks niet voldoende zijn verzekerd. Bovendien is het zo dat de verzekering anders zal uitbetalen volgens aanschafwaarde en niet volgens de actuele dagwaarde. In het bijzonder voor kunst kan dit een groot probleem zijn. In dit geval is de kostbaarhedenverzekering dan ook echt heel wat interessanter.

Hoe kan je besparen op je inboedelverzekering?

Kan je besparen op de kosten die worden aangerekend voor je inboedelverzekering? Ja dat kan. Je moet er in dit geval wel rekening mee houden dat je mogelijks niet optimaal zal zijn verzekerd. Het afsluiten van één van de aanvullende polissen zoals hierboven aangegeven kan ervoor zorgen dat je hogere kosten dient te betalen, echter zorgen ze ook voor een aanzienlijk betere dekking. Het is dan ook eigenlijk altijd interessant om steeds de meest optimale inboedelverzekering voor jouw specifieke situatie af te sluiten. Alleen op die manier voorkom je vervelende verrassingen. Ga daarom altijd een inboedelverzekering vergelijken.

Wil je graag besparen op de kosten van je inboedelverzekering? In dat geval is het vooral interessant om een objectieve vergelijking uit te voeren tussen de verschillende verzekeraars die ze aanbieden. Op deze manier kan je er de meest voordelige partij met de interessantste polisvoorwaarden vrij snel tussenuit halen. Dit is voor het merendeel van de verzekeringnemers dan ook zeker en vast de interessantste mogelijkheid om de prijs van hun inboedelverzekering zonder kwaliteitsverlies te drukken. Dit is zeker een belangrijk punt om in je achterhoofd te houden.

Dit vind je misschien ook leuk...