Influencer marketing: wat is het?
Overig

Influencer marketing: wat is het?

Marketing is waarschijnlijk een term die je al wel kent. Zo niet, is dat niet erg. Deze wordt hierna voor de zekerheid nog kort toegelicht. De tweede term waar het hier over gaat, is de term influencer. Dit is een relatief nieuwe, maar populaire term. De kans is dus zeer groot dat je deze term ook wel kent. Maar ook hiervoor geldt: zo niet, maakt het niet uit. Dit zal worden toegelicht. Het zijn namelijk twee Engelse termen, afkomstig uit Amerika, wat het dus nog minder raar maakt als je niet weet wat het betekent.

Definities

Als je de woorden influencer marketing hoort, zul je misschien ook te horen krijgen over een Influencer marketing bureau inschakelen. Een influencer is iemand die een groot bereik heeft en hierdoor een positie van invloed heeft. De term influence vertaalt letterlijk naar het woord invloed. Niet iedereen met slechts een groot bereik, is een influencer. Deze moet wel een vorm van invloed kunnen uitoefenen. Denk hierbij aan een bekende Youtuber of voetballer. Door de naam die ze reeds hebben, is het voor hen makkelijk om hun publiek en volgers te bewegen tot het doen van een handeling. Dit wordt ingezet voor marketing

Marketing

Marketing is een Amerikaanse term, die met de razendsnelle commercialisatie van de Amerikaanse markt is opgedoken. Het woord market betekent letterlijk markt. Marketing heeft dus een betekenis in de zin van het op de markt brengen van producten. Hierbij gaat het vooral om alle activiteiten eromheen. Dit varieert van advertenties, tot de verpakking en huisstijl van allerlei bedrijven en merken. Influencers kunnen hier ook op inspelen door middel van influencer marketing ads. Dit zijn dus advertenties die de influencer de wereld in helpt en daarbij gebruik maakt van bijvoorbeeld de producten van de opdrachtgever. 

Wie maakt er gebruik van?

Influencer marketing specialist is een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van marketing. Door de populariteit van deze influencers bij met name de jeugd, is dit een effectieve tool voor bedrijven groot en klein, die hier gretig gebruik van maken. Tegenwoordig is het haast een competitie van wie de grootste influencer kan werven voor hun marketing. Er is haast geen enkel bedrijf wat hier niet aan doet. Sterker nog, de grotere bedrijven doen hier het gretigst aan mee. Denk bijvoorbeeld aan de scheermesjes die in elke reclame allerlei voetballers hebben die zich van alle kanten glad scheren. 

Hoe gaat dit in z’n werk?

Hoe dit in z’n werk gaat, is vaak makkelijker dan je denkt. Wat je doet, is contact opnemen met een influencer marketing bureau. Deze bespreken je doelstellingen en je budget, waarna ze aan de slag kunnen voor je. Het is niet alleen een kwestie van invloed hebben, maar ook vooral een kwestie van de juiste  doelgroep hebben. Zo kun je geen voetballer inzetten voor je marketingcampagne als je bedrijf scheermesjes verkoopt voor vrouwen. Vandaar dat het bureau dus ook vooral wil weten wat je doelstellingen zijn en het niet genoeg is om slechts het budget te bespreken.

Dit vind je misschien ook leuk...