Huis & tuin

Hoe kan je geld besparen met goede isolatie

Het is van belang voor ons klimaat om zo min mogelijk energie te verspillen. Hoe meer energie we verbruiken, hoe meer er opgewekt moet worden en als er meer energie opgewekt wordt, dan wordt er meer fossiele brandstof verbruikt en daardoor komen er meer broeikasgassen in onze atmosfeer. Dit leidt ertoe dat de aarde opwarmt, met alle gevolgen van dien. Daarom is het van belang dat we zo veel mogelijk energie gebruiken die we opwekken, zodat er weinig verloren gaat.

Isoleren van je huis

Een belangrijke stap in het verminderen van je energieverbruik is het goed isoleren van je huis. Door bijvoorbeeld kozijnen uit een goede kozijnen fabriek te nemen, kan je er voor zorgen dat je minder energie verliest dan wanneer je bijvoorbeeld ervoor zou kiezen om een heel goedkoop raamkozijn kopen. Hoewel je dan dus in eerste instantie meer geld kwijt bent aan het duurdere kozijn, verlies je ook minder energie. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je eigen rekening, aangezien je minder energie hoeft te kopen van de energie leverancier. 

Andere isolatietechnieken voor isolatie

Naast kozijnen zijn er nog meer elementen van belang als het gaat om isolatie. Een hele belangrijke is gebruik van de spouwmuur. Door de spouwmuur te vullen kan je vele meer energie behouden in je huis dan wanneer deze muren gewoon leeg zouden zijn. Hoewel een lege spouwmuur ook al energie kan vasthouden, energie in de vorm van warmte bedoel ik dan, kan de spouwmuur nog meer vasthouden als hij gevuld is met isolerend materiaal. Denk dan dus aan een materiaal als rubber, of een materiaal zoals zaagsel, wat allemaal materialen zijn die warmte relatief goed kunnen vasthouden en daardoor dus geschikt zijn als isolator en dus goed in een spouwmuur kunnen worden gezet.

Zelf energie opwekken

Wat ook nog mogelijk is is om zelf een deel van je energie op te wekken. Denk daarbij vooral aan zonnepanelen en zonnecollectoren. Dat zijn middelen waarmee je zelf energie kan onttrekken aan de zon. Daardoor heb je minder energie nodig van het net, waarvan een groot deel normaal gesproken komt vanuit kolen centrales en andere vervuilende bronnen. Door zelf je energie op te wekken heb je energie direct uit je eigen bron. Daardoor maakt het minder uit of je wat meer of minder warm water gebruikt en maakt het minder uit hoe lang je je elektrische apparaten aan hebt staan.

Dit vind je misschien ook leuk...