Huis & tuin

Een bad nemen door de jaren heen

Al millennia lang gaan mensen in bad. In de eerste plaats natuurlijk gewoon in meertjes en rivieren, maar naarmate zich steden ontwikkelden en beschavingen ontstonden, ontstonden er ook echte badhuizen. De Romeinse badhuizen zijn het bekendste waarschijnlijk, wat erdoor komt dat deze door heel Europa wel te vinden zijn eigenlijk.

De badcultuur

Hoewel de Romeinen ook een rijke debat cultuur hadden, waren ze ook erg bekend om de badcultuur die zij hadden. Romeinse soldaten waren erg gewend aan in bad gaan en als ze ergens wat langer waren, dan lieten ze een badhuis bouwen, waardoor er door heel Europa, ook in Nederland, Romeinse thermen te vinden zijn. Net zoals thuis waren dit dus huizen waar een aantal baden in te vinden waren, waar men dan gezamenlijk in bad kon gaan. De Romeinen deden wel meer dingen gezamenlijk, die wij toch liever alleen doen, zo gingen ze ook gezamenlijk naar de wc, met wcs die gewoon openbaar op straat waren waar iedereen elkaar aan kon kijken, met een gedeelde spons voor het afvegen van het achterwerk. Natuurlijk waren dit wel simpele baden en niet een 6 persoons jacuzzi, of een jacuzzi 4 personen zoals je dat vandaag de dag zou verwachten misschien.

Schoon militarisme

De Romeinse samenleving was door en door militaristisch, wat deel is van het succes van het Romeinse Rijk. Het is een deel van de reden waarom ze heel Europa onder zich wisten te verenigen en grote delen van Noord-Afrika en het Midden Oosten. De Romeinen verspreiden hierdoor hun cultuur door de hele aan hen bekende wereld en daarmee dus ook hun badhuizen. Maar ook uitvindingen als beton, of het riool, die zij zelf van de Etrusken hadden overgenomen werden door de Romeinen meegenomen, of wat dacht je van de vele aquaducten die gevonden zijn, zoals die bij Nijmegen. Dus hoewel de Romeinen aan de ene kant brute vechtersbazen waren, brachten ze wel een grote hoeveelheid hygi├źne met zich mee.

Decadent

Toch werden de Romeinen op ten duur wat te decadent. Ze waren te veel gewend geraakt aan luxe en liflafjes, wat bijdroeg aan de ondergang van hun rijk. Natuurlijk was dat niet de enige reden voor het einde van het Rijk, maar was het een combinatie van factoren. Zo was het ook de immigratie van nieuwe volkeren in hun gebied, de opkomst van het Christendom en het moeizame bestuur van het te grote rijk die bijdroegen aan de ondergang.

Dit vind je misschien ook leuk...