Overig

Leerachterstanden door de corona pandemie

Je schoolbord online zien, was tijdens de corona-pandemie geen uitzondering. Leerlingen hadden de afgelopen twee jaar vaak online les. Dit heeft voor veel leerachterstand gezorgd. Gelukkig mochten de examenleerlingen vaak wel naar school en werden de eindexamen regels aangepast naar de juiste regels die passend waren in deze rare tijd. Maar voor de leerlingen die niet in het examenjaar zaten en dus vooral thuis hun lessen op hun laptop moesten volgen was geen pretje. De meeste leerlingen vonden het erg moeilijk om hun aandacht bij de les te houden en niet af te dwalen. 

Geen tuinieren en andere praktijkvakken meer

Voor de leerlingen die veel praktijklessen hadden, was de coronatijd al helemaal moeilijk. Zo konden leerlingen die een vak als tuinieren volgden, dit niet onder begeleiding uitvoeren. Leren hoe je Stekjes voor vlinderstruik moet maken en hoe je een mooie tuin aan moet leggen, moest dus zonder docent. Wat niet echt mogelijk is, dus konden deze vakken niet doorgaan in tijden van de online lessen. Ook voor veel studenten die een praktijkgerichte opleiding volgden was dit niet mogelijk. Denk aan de opleiding tot hovenier, kapper, elektricien en nog veel meer. 

Zonder practica een minder duidelijk beeld van de stof

Ook de technische vakken werden een stuk moeilijker om online te geven. Zo had je bij mij op de middelbare school voor elk technisch vak ook een practicumles. Dus voor biologie, natuurkunde en scheikunde gingen de practica ook niet meer door ten tijde van Corona. Hoe de stof die je had geleerd voor dit vak, werd toegepast, kon je dus niet zien. Hoe klokjes met tandwiel werken, hoe twee stoffen op elkaar reageerden of hoe bloedcellen er onder de microscoop uitzagen, kon je dus niet meer in het echt bekijken. Online zijn hier vast wel filmpjes van, maar dit zal weer een stuk minder snel binnenkomen bij de leerlingen.

Thuis ben je sneller afgeleid

Dat online lessen minder goed binnenkomen bij de meeste leerlingen komt waarschijnlijk doordat ze snel afgeleid raken. Het is namelijk voor leerlingen moeilijk om zich thuis te concentreren op de lessen. Thuis is er namelijk veel meer afleiding dan op school. Als er veel rommel op je bureau ligt, kan dit je aandacht opeisen, waardoor je niet meer naar de docent luistert. Daarbij kan het zo zijn dat je makkelijker gestoord wordt tijdens de lessen. Misschien lopen mensen als maar bij je naar binnen terwijl je je les volgt, of beginnen ze een gesprek met je, waardoor je je niet meer op de docent kan focussen. 

Slechte communicatie met de docenten

Naast de mogelijke afleidingen thuis, heb je ook minder goede communicatie met docent. De online lessen werden via online platforms gegeven waarbij de docent online met zijn of haar leerlingen kon praten en daarbij ook hun gezichten kon zien. Maar als iemand een stroomstoring heeft, kan hij de les al niet meer volgen. Of als er een beetje ruis op de lijn zit, heb je precies gemist wat de docent als huiswerk heeft opgeven. Al deze factoren hebben er voor gezorgd dat veel leerlingen een leerachterstand hebben opgelopen. Gelukkig mogen alle leerlingen nu weer naar school en kunnen ze weer hun normale lessen volgen.

Dit vind je misschien ook leuk...