Huis & tuin

Waar moet je op letten als je een nieuwe keuken aankoopt

De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in een woning. Je spendeert er elke dag zowel in de ochtend als in de avond tijd door. Naast de uitstraling moet een keuken vooral praktisch zijn. Vaak heb je tijdens weekdagen niet veel tijd om uren in de keuken te staan, dus een efficiënte inrichting van je keuken is belangrijk. 

Zorg dat je voldoende plaats hebt

Een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het zoeken naar een nieuwe keuken is dat je voldoende plaats hebt om te werken. Op je werkblad moet er bijvoorbeeld plaats zijn om je groenten te snijden of om je potten en pannen te kunnen zetten wanneer je ze van het vuur hebt gehaald. De meeste werkbladen hebben een diepte van zestig centimeter, maar bij keukens op maat kan je de diepte vaak nog aanpassen.

Naast de werkruimte moet er natuurlijk ook nog voldoende opbergruimte zijn. Het grote voordeel van keukens op maat is dat je ze volledig zelf kan inrichten. Doe eens zot en kies voor een zwarte keuken! Bij standaardmodellen heb je vaak niet veel kastruimte, maar kies je voor een keuken op maat dan kan je zoveel kastruimte krijgen als je zelf wil. Een extra voordeel hierbij is dat je ook zelf kan kiezen hoeveel lades je toevoegt. Een lade is vaak veel overzichtelijker en ruimtebesparend. 

Belang van ergonomie

Waar niet iedereen bij stilstaat, is dat de ergonomie van een keuken ook heel belangrijk is. Een te laag werkblad kan bijvoorbeeld voor rug- en nekklachten zorgen. Een te hoog werkblad is bovendien ook niet handig om op te werken. Om de juiste hoogte van het werkblad te kiezen, moet je met je armen een hoek van negentig graden vormen. De afstand tussen je armen en het werkblad moet ongeveer twaalf centimeter zijn. Denk er daarnaast over na om ook je oven en je vaatwasser niet onderaan je keuken te zetten. Kies je voor een hogere plaatsing, dan moet je minder vaak bukken, wat op latere leeftijd erg handig kan zijn. 

Kies het juiste materiaal

Je mag ook de belangrijkheid van het juiste materiaal in keukens niet onderschatten. Na het koken wil je geen uren meer bezig zijn om heel je keuken op te ruimen en schoon te maken. Niet enkel het werkblad is hier belangrijk, maar ook de kastdeuren waar heel snel vingerafdrukken op kunnen staan. Laminaat is hierbij een veel gekozen optie omdat het ook waterbestendig is, maar ook materialen zoals keramiek of composiet zijn eenvoudig schoon te maken. Graniet en inox zijn ongetwijfeld ook mooie materialen maar deze vragen elk wel een specifieke manier van schoonmaken en ook een specifiek product.

Dit vind je misschien ook leuk...