Regenwaterafvoer
Huis & tuin

Alles wat moet je moet weten over dakbedekking en afvoeren

Het renoveren of vernieuwen van een dak kost geld. Het is een van de duurste investeringen die je in een woning kan doen. Daarom is het dan ook belangrijk dat dit op een goede manier wordt gedaan om op lange termijn problemen te vermijden. Er zijn vandaag de dag verschillende manieren om je dak te renoveren en je kan daarbij dan ook kiezen uit meerdere soorten dakbedekking. 

Wat is shingle dakbedekking?

Een ander woord voor dakshingles is leien. Tegenwoordig heb je de keuze tussen bitumen en houten shingles. Kies je voor de bitumen dakshingles, dan kies je voor de goedkoopste versie van de twee. Deze wordt daarom ook het meeste gekozen. Ze zijn flexibeler dan houten shingles en kunnen zowel gelijmd als vastgespijkerd worden. Houten dakshingles kunnen een betere optie zijn wanneer je een landelijke en natuurlijke look wil creëren met de buitenkant van je woning. Hout is minder flexibel dan bitumen en de aankoopprijs per vierkante meter ligt ook een stuk hoger dan bitumen. 

Liggen de dakshingles, of leitjes, op het dak? Denk er dan ook aan om een dakdoorvoer te kopen. Plaats je een dakdoorvoer en manchet op je dak, dan hoef je je geen zorgen te maken over lekkages. En doorvoer zorgt ervoor dat de lucht van binnen kan ontsnappen. De manchet zorgt dan weer voor een waterdichte afwerking zodat er geen lekkage kan ontstaan. Als je dan toch bezig bent met het plaatsen van afvoeren, denk je dan ook aan een regenwaterafvoer?

Hoe worden dakshingles geplaatst?

In tegenstelling tot andere soorten dakbedekking, is het plaatsen van dakshingles niet zo moeilijk. Hoe dan ook, wanneer je twijfelt of je ze juist kan leggen, schakel je best een vakman in om problemen te voorkomen.

Een eerste stap die je moet zetten, is een goede onderlaag op je dak leggen waar, in een latere fase, de shingles zullen opkomen. Deze onderlaag dient ook als extra bescherming tegen vocht. Belangrijk is dat je deze laag evenwijdig legt met je dakgoot en dat je er altijd voor zorgt dat er een overlapping is van minstens vijf centimeter. Daarna kan je al meteen de dakshingles zelf plaatsen. Hou er rekening mee dat de nagels recht in het dak moeten geslagen worden en niet schuin. Daarnaast mogen ze ook niet te diep worden ingeslagen omdat ze op die manier anders het materiaal zouden kunnen beschadigen. Daarnaast wordt ook aangeraden om de nagels op minstens twee tot drie centimeter van de rand te plaatsen. 

Een andere mogelijkheid van monteren is het gebruik van speciale lijm voor dakshingles. Wanneer je een steil dak hebt, is de combinatie van de twee aan te raden om een goede en vochtvrije montage te kunnen garanderen.

Dit vind je misschien ook leuk...