paarden
Overig

Alles over paarden

Mensen houden al heel lang paarden. Vroeger werden ze gebruikt als vervoersmiddel of als hulp in de landbouw. Tegenwoordig worden paarden vooral voor sport en ontspanning gehouden. De oudste voorouders van het paard leefden meer dan 60 miljoen jaar geleden op de vlakten van Noord-Amerika.

Een mannetjespaard wordt een hengst genoemd en een vrouwtjespaard een merrie en een baby paard wordt een veulen genoemd. Ook zijn er nog kleinere paardenrassen die worden pony’s genoemd. Paarden worden gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar oud, de levensduur van pony’s ligt hoger.

Paarden in de wei

Het is belangrijk voor paarden om veel in de wei te staan en in contact te komen met andere paarden. Het opsluiten van paarden in boxen is niet goed voor ze. Ze gaan zich dan vervelen, dit merk je doordat ze met hun hoofd heen en weer bewegen en ze tegen de box aanschoppen. Over het algemeen kunnen paarden prima tegen de kou, wel is het belangrijk dat ze een schuilplek hebben tegen de hitte of regen.

Paarden in het wild

Een paard is van oorsprong een kuddedier. In het wild leven paarden samen met hun soortgenoten. Doordat ze in een groep zijn, maken ze het prooidieren een stuk lastiger. De grootte van een kudde verschilt heel erg, soms zijn er 3 tot 4 paarden en soms bestaat een kudde wel uit honderden paarden.

Wat eet een paard?

Paarden behoren tot de planteneters, maar herkauwen hun voedsel niet. Het eten dat goed is voor een paard is gras, hooi of mais. Ook zijn paardenbrokken geschikt. Een paard is het grootste gedeelte van de dag met eten bezig, zo’n 60 procent. Daarom is het belangrijk dat het paard onbeperkt eten ter beschikking heeft. Een liksteen is ook belangrijk voor het paard, zo kun je het tekort aan natrium en mineralen aanvullen. Waar een tekort van is in het voedsel van paarden.

Leuke weetjes

  • Paarden kunnen wel 35 liter water per dag drinken.
  • Paarden kunnen geen adem halen door hun mond.
  • Paarden slapen staand zodat ze op tijd weg zijn voor roofdieren.
  • Paarden hebben darmen van 25 meter.

Ga voor meer informatie over paarden naar www.tierweltdeluxe.de

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *