Overig

Gevaren van een filler behandeling

Fillers zijn populair

Fillers behoren tot de meest populaire cosmetische behandelingen van Nederland en dat zien we ook terug bij ons in de kliniek. We doen ongeveer evenveel filler als Botox behandelingen. Hieronder een aantal interessante cijfers uit het onderzoek: “Numbers on injectable treatments in the Netherlands in 2016” [1] die de populariteit van Fillers onderschrijven:

 • in 2016 zijn er ruim 140.000 behandelingen met fillers verricht in Nederland. 
 • 1 op de 49 vrouwen in Nederland is behandeld met een filler. 

Het taboe lijkt van de filler behandeling af, maar desondanks krijgen we in de kliniek regelmatig vragen over de veiligheid van fillers. 

Mogelijke bijwerkingen van fillers

Na een behandeling kunnen er directe bijwerkingen optreden, deze bijwerkingen zijn echter vaak van korte duur. Hierbij moet je denken aan blauwe plekken, een oedeem (vochtophoping) of een erytheem (rode kleurverandering van de huid) (bron: Eckart (2015) “Managing Complications of Fillers: Rare and Not-So-Rare” [3]. De kortdurende bijwerkingen kunnen vrijwel direct worden behandeld. 

Mogelijke overige bijwerkingen tijdelijke fillers

Na de behandeling met een hyaluronzuur filler kunnen er naast de directe bijwerkingen ook pas na twee weken bijwerkingen optreden:

 • Allergische reactie 
 • Infectie of ontsteking
 • Tyndall effect
 • Granulomen

Eckart (2015) stelt in haar onderzoek “Managing Complications of Fillers: Rare and Not-So-Rare” [3] dat een groot deel van de bovenstaande effecten van fillers kunnen worden voorkomen.

 • Zo stelt zij dat een allergische reactie zelden voorkomt en kan zowel direct als na ongeveer twee weken plaatsvinden. Een uitgebreid onderzoek kan een eventuele allergie dus voorkomen.
 • Een infectie kan worden voorkomen door het te behandelen gebied goed te desinfecteren en te ontvetten. 
 • Het Tyndall effect houdt in dat de filler door u huid heen schemert met een blauwachtige kleur. Volgens het onderzoek van Luebberding & Alexiades-Armenakas (2013) [3] kan het Tyndall effect optreden wanneer de filler te oppervlakkig wordt geplaatst of bij cliënten met een dunne huid en een minimale collageen ondersteuning. 
 • Een granuloom, is een zeer zeldzaam type bobbeltje en is vrijwel onvoorspelbaar. Dit bobbeltje is vaak weg te masseren of kan worden opgelost. 

Wat is een Filler

De meeste fillers zijn op basis van, de doorzichtige lichaamseigen gel, hyaluronzuur. Deze gel wordt onder de huid geïnjecteerd voor met name cosmetische en soms ook medische doeleinden. We onderscheiden grofweg twee soorten type fillers: permanente en tijdelijke fillers.

Permanente fillers 

Permanente Fillers zijn vaak onherstelbaar. Permanente Fillers zijn gemaakt van niet afbreekbare materialen en worden na de injectie niet geabsorbeerd door het lichaam. Hierdoor blijft de filler altijd in het lichaam aanwezig en is dus permanent. Het gebruik van permanente fillers voor schoonheidsredenen is in Nederland sinds 2015 verboden door het RIVM. 

Tijdelijke Fillers

Tijdelijke fillers worden veelal gemaakt van een stof die van nature al in het lichaam voorkomt. Deze fillers worden wél door het lichaam geabsorbeerd en blijven daarom maar tijdelijk in het lichaam aanwezig. Het effect varieert van ongeveer drie maanden tot twee jaar, waarin de filler wordt geabsorbeerd door het lichaam. 

Een tijdelijke filler kan tussentijds worden opgelost

Een tijdelijke filler verdwijnt na verloop van tijd uit je lichaam, maar mocht je niet tevreden zijn met het resultaat dan kan een tijdelijke filler worden opgelost met hyaluronidase.

Waarop u moet letten bij een filler behandeling

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Let daarom op de volgende punten als u zich laat behandelen:

 • Kies een ervaren en gecertificeerde arts
 • Zorg dat u een A-merk filler kiest
 • Luister naar de aanbevelingen van de arts

Literatuurlijst:

 1. Decates, T., de Wijs, L., Nijsten, T., Velthuis, P., (2016). Numbers on injectable treatments in the Netherlands in 2016, 32 (8), 328-330. https://doi.org/10.1111/jdv.14877
 2. Luebberding, S. & Alexiades-Armenakas, M., (2013). Critical Appraisal of the Safety of Dermal Fillers: A Primer for Clinicians, 2, 150-157. https://link.springer.com/article/10.1007/s13671-013-0042-1
 3. Eckart, H., (2015). Managing Complications of Fillers: Rare and Not-So-Rare, 8 (4), 198-210. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728901/

The Body Clinic

The Body Clinic is al 15 jaar een toonaangevende kliniek in injectables in Nederland. We zijn gespecialiseerd in Botox en Filler behandelingen, huidverbetering en huidverjonging en als beste getest door de Consumentenbond en met een 8,9 en 1.600 reviews de best gewaardeerde kliniek op Kliniekervaringen.nl. Onze artsen werken al 15 jaar bij The Body Clinic als cosmetisch arts. De artsen van The Body Clinic zijn BIG geregistreerd, lid van NVCG en cosmetisch arts KNMG.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een consult of behandeling, neem dan contact met ons op. Wij hebben een kliniek in Amsterdam en regio Arnhem (Duiven). U kunt online een afspraak maken of bellen met 020-4638668 of per e-mail info@bodyclinic.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...