Beauty & mode

Collageen is een van de belangrijkste bouwstoffen voor het lichaam

Collageen wordt niet voor niets een supereiwit genoemd. Deze belangrijke bouwstof voor het lichaam is essentieel voor tal van processen in en op ons lichaam. Collageen draagt dan ook bij aan de stevigheid en de elasticiteit en binding van onder andere de pezen, de gewrichtsbanden, de botten en zelfs de bloedvaten.

Ons lichaam is het eerste gedeelte van ons leven volledig zelfvoorzienend, maar vanaf een jaar of 25 begint de collageenproductie langzaam af te nemen tot een leeftijd van ongeveer 50 jaar waarop er vrijwel geen collageen meer door het lichaam geproduceerd wordt en je via voeding of supplementen zelf de voorraad aan dient te vullen.

Er zijn meer dan 14 soorten collageen

Collageen is een verzamelnaam voor verschillende typen extracellulaire eiwitten. Er zijn in totaal maar liefst meer dan 14 verschillende soorten collageen van elkaar te onderscheiden. Bijna alle organen en weefsel in het menselijk lichaam bevatten een van deze soorten collageen. De meest voorkomende typen collageen zijn type I, II en III, waarvan type I het meest dominant aanwezig is en ongeveer 90% van al het collageen vormt.

Collageen type I is vooral essentieel voor het goed functioneren van de ligamenten, de huid en de bloedvaten, terwijl type II vooral erg belangrijk is voor het kraakbeen in het lichaam. Kraakbeen kan worden gezien als een soort demping of stootkussen voor de beweging van onze botten en heeft dus een beschermende werking die klachten en gewrichtspijnen helpt voorkomen.

Zelf voorzien in de collageen behoefte

Als gezegd zijn er verschillende manieren waarop je zelf kan voorzien in de collageen behoefte. In onder andere rundvleesproducten en varkensvlees is collageen terug te vinden. Ook in plantaardige producten zoals bijvoorbeeld spinazie zit collageen. De beste manier om ervoor te zorgen dat je zo efficiënt mogelijk de juiste types collageen binnenkrijgt, is via collageen poeder.

De meeste drogisten verkopen diverse types collageen supplementen. Ook in online in verschillende webshops kun je tegenwoordig diverse supplement bestellen. Viscollageen is een van de supplementen die snel door het lichaam wordt opgenomen en makkelijk te vermengen is in de dagelijkse voeding zonder dat dit de smaak van het eten beïnvloedt.

Dit vind je misschien ook leuk...