DIY

Het efficiënt inrichten van een strategisch plan

Of het nu gaat om een overheidsinstelling, een gemeente of een bedrijf in de private sector, elk van deze genoemde instanties hebben vaak projecten lopen. In het geval van overheden zijn dit vaak zelf meerdere projecten die tegelijkertijd lopen. Het is dan ook zeker niet makkelijk om het overzicht te bewaren. 

Dit laatstgenoemde is echter wel heel erg belangrijk. Als uitvoerder van een plan wil je weten wie waar mee bezig is, wanneer bepaalde zaken afgerond zijn, of je op schema loopt en of je het financieel allemaal kan rondmaken. Heb je niet een duidelijk inzicht in dergelijke zaken, dan kan het zijn dat je strategisch plan helemaal de soep inloopt. Je projecten komen dat niet op tijd af en het kost je waarschijnlijk stapels geld. 

Strategisch aan het werk

Om dit te voorkomen is het dus cruciaal dat je een duidelijk en vooral ook efficiënt plan inricht. Maar hoe doe je dat nu? Nou hangt een goed strategisch plan natuurlijk van heel veel zaken af. Zo is plan ‘a’ voor bedrijf ‘x’, misschien wel niet het juiste plan voor bedrijf ‘y’ omdat deze bijvoorbeeld minder kapitaal heeft of een kortere deadline. Er is dan ook niet per se een goed of kwaad met het ontwikkelen van een strategisch plan, alles draait tenslotte om het eindresultaat. 

Dat gezegd te hebben zijn er wel zeker een paar dingen die elk goed plan gemeen hebben. Ook al hebben we dan misschien wel niet de gouden tip, we gaan je toch proberen op weg te helpen in dit artikel. 

Enkele tips

Elk plan begint natuurlijk bij een idee. Dat idee wordt vervolgens uitgewerkt in een werkbaar plan. In dit vroege stadium is het cruciaal dat je duidelijk stelt wat je verwacht van het project. Wat wil je ermee bereiken? Wat mag het maximaal kosten? Hoelang mag je erover doen? Zet deze dingen vast, zo heb je vanaf moment één een duidelijk overzicht van wat je moet bereiken. 

Een belangrijke manier om financieel inzicht te krijgen in de financiële voortgang van projecten is door gebruik te maken van beleids en beheerscyclus management. Bedrijven zoals bijvoorbeeld Pepperflow helpen jouw bedrijf met het opstellen van een duidelijk en overzichtelijk meerjarenplan. Door de professionele hulp krijg jij een duidelijk inzicht in de doelstellingen van je bedrijf en hoe je deze gaat bekostigen. Daarom is het hebben van een goed beleids en beheerscyclus cruciaal voor een goede strategie. 

Met deze tips hebben we je hopelijk een beetje op weg geholpen naar een degelijk en functioneel strategisch plan. Maar zoals gezegd, weet dat een strategisch plan erg afhankelijk is van jouw bedrijf en doelstellingen. Ga dus goed na wat je wil bereiken en hoe je dat gaat doen binnen de mogelijkheden die je hebt. Doe je dat, en houdt je goed financieel overzicht, dan komt het helemaal goed. 
Voor een instantie, zoals bijvoorbeeld een gemeente, die meerdere projecten heeft lopen is het aan te raden om gebruik te maken van project portfolio management software. Wat is project portfolio management software? Eigenlijk is PPM een software waarop je duidelijk en overzichtelijk overzicht krijgt in de financiën van diverse projecten. Zo kun je dus de financiën van de verschillende projecten gescheiden houden en kun je makkelijk de voortgang van afzonderlijke projecten bijhouden. Voor een bedrijf waar meerdere projecten draaien is deze software dus echt onmisbaar.

Dit vind je misschien ook leuk...