Alcohol vrije wijn, rode wijn gezond?
Eten & drinken

Overweeg je om minder alcohol te drinken? Zo maak je ook van een nuchtere avond een bijzonder feestje!

Een diner, een avondje stappen, of de feestdagen, genoeg gelegenheden waarbij het vanzelfsprekend is om te proosten met alcoholische drankjes. Wanneer je in gezelschap bent, is het dan ook nog best een opgave om nee te zeggen tegen een wijntje als iedereen daar van geniet. Genieten van een heerlijke fles wijn of een likeur is heerlijk! Maar wanneer je de bob bent, wat wil minderen vanwege de calorieën of omdat je gewoon minder wil drinken; is het wel fijn dat er een lekker alternatief is. Gelukkig hoeft stoppen met alcohol absoluut niet saai te zijn! 

Alternatieven

De vraag of bier of rode wijn gezond is, daar weten we waarschijnlijk het antwoord inmiddels wel op. Ja, maar met mate. Af een toe een drankje doen is goed om te ontspannen en er zijn ook genoeg positieve effecten die bepaalde dranken hebben op de gezondheid. Wel kom je dan altijd terug op: met mate. Maar een glaasje water of cola terwijl iedereen lekker aan het ‘wijnen’ is, kan dan soms balen zijn. Gelukkig is dat onderhand niet meer nodig. Tegenwoordig zijn er namelijk genoeg feestelijke alcoholvrije alternatieven!

Drankjes zonder alcohol

Om het leven zonder alcohol toch gezellig en feestelijk te maken, zijn er allerlei mooie non-alcoholische drankjes te koop, waar je net zo vrolijk mee kunt proosten. Neem bijvoorbeeld de mocktail, een fruitige variant op de cocktail die minstens zo lekker is, maar dan zonder alcohol. Ook vind je een enorm assortiment aan alcoholvrij speciaalbier, rode alcoholvrije wijn of alcoholvrije bubbels. Allemaal vergelijkbaar qua uiterlijk, heerlijk van smaak, en van hoogwaardige kwaliteit. 

Gezellig alcoholvrij

Nog een andere tip voor als je (tijdelijk) niet wil drinken, maar het wel gezellig wil houden: Schenk je alcoholvrije bubbels of mocktail in een bijzonder glaasje, inclusief extraatjes zoals fruit, en een rietje. Dat maakt het gelijk specialer. Zorg ook dat je genoeg lekkere alternatieven in huis hebt. Als je een koelkast vol andere fijne suikervrije drankjes en limonades hebt, is het immers makkelijker om niet naar de fles te grijpen, dan wanneer je alleen water of melk als alternatief in de ijskast hebt staan. 

Bijkomende voordelen

Vaker een alternatief voor alcohol kiezen heeft vele voordelen. Zo zitten er in drank natuurlijk meer calorieën, dus zijn er genoeg alternatieven die beter zijn voor de lijn. Ook is een alcoholvrij drankje voor iedereen leuk. Je kunt bijvoorbeeld gezellig met je kind een mocktail maken, die je samen kunt drinken.

Dit vind je misschien ook leuk...