Overig

Ben jij wel op de hoogte van de wensen van je naasten?

Heb jij wel de juiste informatie over de uitvaartwensen van je naasten? Het is geen prettig gespreksonderwerp, zeker niet als je weet dat iemand binnenkort zal overlijden. Het is echter wel belangrijk om te bespreken. Volgens Uitvaartverzekeringwijzer.net is de helft van de Nederlanders niet op de hoogte van de uitvaartwensen van hun partner en 71% weet niet of hun partner begraven of gecremeerd wil worden.

Hoewel veel mensen niet op de hoogte zijn van de wensen van anderen, hebben ze vaak wel een idee van hun eigen uitvaartwensen. Vaak worden deze wensen niet opgeschreven of besproken vanwege het lastige onderwerp en het ontbreken van het juiste moment. Dit zorgt ervoor dat het gesprek vaak wordt uitgesteld, waardoor het moment komt waarop men denkt “hadden we het maar gevraagd”.

Hier zijn enkele tips voor het voeren van een gesprek over uitvaartwensen:

  1. Begin met het leven. Praat over mooie momenten die jullie hebben beleefd, zoals feestjes en cadeaus. Misschien kunnen jullie daaruit de uitvaartwensen afleiden.
  2. Gebruik een wensenboek. In een wensenboek kunnen alle ideeën en wensen over een uitvaart worden opgeschreven. Dit kan helpen bij het regelen van de uitvaart, maar ook dienen als een houvast voor het gesprek over de uitvaart.
  3. Kies een vertrouwd persoon. Kies iemand dichtbij, zoals een familielid of goede vriend, om het gesprek te voeren. Zo wordt voorkomen dat het onderwerp door verschillende personen wordt aangekaart en kan alles duidelijk worden genoteerd.
  4. Wacht niet te lang. Zoek een rustig moment uit en begin het gesprek over het onderwerp. Het moment komt namelijk steeds dichterbij en het zou zonde zijn als je straks denkt “hadden we het maar gevraagd”.

Het in kaart brengen van de uitvaartwensen kan de nabestaanden helpen bij het verwerken van het verlies. Ze weten precies wat ze moeten regelen en kunnen zorgen voor een betekenisvolle uitvaart. Heb je nog andere tips? Laat het gerust weten, zodat we elkaar kunnen helpen. Als je vragen hebt over de tips of meer wilt weten over het regelen van een uitvaart, neem dan gerust contact met op met Ellen Nooren Uitvaartverzorging.

Dit vind je misschien ook leuk...