Huis & tuin

Ontvang de paashaas in een verzorgde tuin

Begin april is het weer zover: de paashaas komt langs met paaseitjes en ander lekkers voor brave kinderen. Traditiegetrouw verstopt de paashaas deze eitjes graag in de tuin, tussen de struiken en in de bloembakken. Dan wil je er toch zeker van zijn dat de tuin er piekfijn bij ligt? In dit artikel vind je enkele tips om van jouw tuin een pareltje te maken.

Snoeiwerken

Staan er in je tuin bomen en struiken die ‘s winters hun blaadjes verliezen? Dan mag je deze planten aan het begin van het voorjaar een goede snoeibeurt geven. Dat doe je uiteraard bij een aanhoudende periode van vorstvrij weer. Snoeien bij vriestemperaturen doe je beter niet als je wil dat de bomen en struiken het jaar overleven. Om te snoeien heb je het juiste gereedschap nodig. Nadat je een van je werkbroeken hebt aangetrokken, moet je de juiste scharen klaarleggen. Een heggenschaar gebruik je voor dikkere takken en een snoeischaar is geschikt om dunnere takjes te knippen. Check ook even of de messen nog scherp genoeg zijn. Nog een tip: leg voor je begint een zeil op de grond waar de takken zullen vallen. Zo hoef je na het snoeien enkel het zeil met snoeiafval samen te nemen en klaar is kees.

Gazon

De eyecatcher van je tuin, is misschien wel je groene gazon. Hoewel, in de zomer durft dat gazon er eerder bruin dan groen uitzien. Wil je een sterk gazon dat bestand is tegen hitte, dan doe je er goed aan het gras te verticuteren in het voorjaar. Je maakt met een verticuteermachine de viltlaag los, waardoor je gras opnieuw zuurstof krijgt en kan groeien. Een laagje compost erover en eventueel wat mest en je gazon ziet er binnen de kortste keren uit als nieuw.

Aanplanten

‘s Zomers geniet je uiteraard liefst van zoveel mogelijk van kleurrijke bloemen. Bepaalde gewassen zoals begonia’s of gladiolen kan je al april planten, maar voor de bloemen die in de zomer bloeien wacht je beter tot mei om deze aan te planten. 

Persoonlijke bescherming

Geniet je ervan om de tuin te onderhouden en ben je graag buiten, wat de weersomstandigheden ook zijn? Dan doe je er goed aan om werkkleding te kopen, zodat je je geen zorgen moet maken over kleren die vuil worden terwijl jij in de aarde ploetert. Bovendien zijn werkschoenen aangeraden als je het gras maait, verticuteert of de haag snoeit. Je bent immers met scharen en messen aan de slag en dan moet je je goed beschermen. Mocht er een zware tak op je voet vallen, dan voel je dat bijna niet door de stalen tip in je werkschoenen.

Dit vind je misschien ook leuk...