Beleggen in vastgoed
Overig

Beginnen met beleggen in vastgoed? 6 tips

Wil je beginnen met beleggen in vastgoed? Dan merk je vaak toch al snel dat er meer bij komt kijken dan verwacht. Wij delen met jou de 6 beste tips wanneer je overweegt te beleggen in vastgoed.

1. Bepaal je doel

Ga terug naar de basis, wat is de belangrijkste reden dat je gaat investeren in vastgoed i.p.v. in bijvoorbeeld aandelen of cryptocurrency? Zorg dat je voor jezelf goed op een rijtje hebt waarom je hiervoor kiest. Lees je goed in of laat een adviseur je helpen. Op deze manier heb je ook de risico’s goed in kaart en kun je je optimaal voorbereiden op de realisatie van jouw gestelde doel.

2. Verdiep je in de markt 

Voordat je begint met beleggen is het belangrijk om een gevoel te hebben bij de markt. Welke doelgroepen zijn er binnen de markt van jouw keuze? En waar ga jij je op richten? Ga je bijvoorbeeld voor beleggingspanden in Rotterdam. Iedere doelgroep heeft weer andere behoeftes waar jij van op de hoogte moet zijn. Studenten hebben andere wensen voor het wonen dan bijvoorbeeld starters.Naast wensen is het ook belangrijk om te weten hoe de zaken juridisch gezien in elkaar steken. Welke rechten en plichten hebben zowel huurder als verhuurder? 

3. Ga na welke veranderingen er voor jou zijn

Wanneer je gaat investeren in vastgoed, heeft dat gevolgen voor zowel jouw fiscale als juridische positie. Zoals je misschien al wel weet, kunnen inkomsten uit huur kunnen op verschillend belast worden. Bijvoorbeeld in box 1 of 3. En dat weer invloed op hoeveel belasting je betalen moet. Andere relevante vragen om je zelf te stellen zijn:

  • Welke kosten kan ik aftrekken bij de belasting?
  • Koop ik het vastgoed alleen of gezamenlijk
  • Welk gevolg heeft het dat ik gehuwd ben?
  • Bij overlijden, wat gebeurt er met het pand?

4. Bepaal je budget

Het is belangrijk om na te gaan welk deel van je vermogen je wilt inzetten wanneer je begint met investeren in vastgoed. Voor risicospreiding kan het verstandig zijn om een ander deel te investeren in aandelen. Ook staatsobligaties kunnen een keuze zijn, Laat je in alle gevallen goed adviseren. Er kunnen extra kosten komen kijken bij bijvoorbeeld de aanschaf, het verbouwen of structureel onderhoud van het pand. Maar laat je ook adviseren over hoe je een accurate inschatting maakt van de huurinkomsten. Zo kun je beide posten goed tegen elkaar afzetten.

5: Vergeet het onderhoud niet

Zoals net al besproken, moet je rekening houden met de kosten voor het onderhoud. Ieder vastgoed heeft beheer en onderhoud nodig. Soms kunnen kleine reparaties voor de kosten van de huurder zijn. Maar de grote reparaties zijn voor jezelf. Bijvoorbeeld rotte kozijnen, onderhoud aan cv ketels en nieuwe verf. Ben je zelf handig, dan kan dat een hoop geld schelen. Maar anders is het verstandig hier geld voor achter de hand te houden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *