horecastoelen
Overig

Zelf een restaurant beginnen: Waar moet je op letten?

Veel mensen dromen ervan om zelf een horecazaak te beginnen. De creativiteit en eigen inbreng die ondernemers erin kwijt kunnen samen met het klantcontact maakt het runnen van een horecazaak tot een dankbaar beroep. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk?

Startkapitaal

Om een restaurant of café te beginnen heb je een aantal zaken nodig. Ten eerste moet je beschikken over een toereikend startkapitaal. De hoogte van het benodigde startkapitaal is afhankelijk van de grootte van het pand dat je wil huren of aanschaffen. Ook de gerechten die je wil aanbieden hebben invloed op het benodigde startkapitaal. Houd al snel rekening met een benodigd startkapitaal van een half miljoen euro.

Horecapand huren of kopen

Een horecapand kun je kopen of huren. Om een horecapand te kopen kun je een lening afsluiten. Zonder een behoorlijke eigen inbreng bestaat er in principe geen enkele kans op een bancaire lening. Een eigen vermogen van ongeveer 30% tot 40% van de totale investering is vereist. Beschik je hier niet over dan blijft de mogelijkheid tot het huren van een pand over.

Vergis je niet, om een investering van 30% in een horecapand zelf te betalen heb je dus meer nodig dan dit bedrag. Je namelijk nog meer kosten moeten maken voor keukenapparatuur en verbouwing van het pand. Deze kosten kunnen flink oplopen. Daarnaast moet je rekening houden met een paar duizend euro werkkapitaal. 

Pand inrichten

Afhankelijk van de sfeer die je wil creëren ga je je pand verbouwen en/of inrichten. Bepaal bij het uitzoeken van horeca meubilair wat voor meubilair in jouw situatie past. De beste horecastoelen zijn voor elke situatie anders. Met kleine stoelen creëer je een romantische sfeer. Met grote stoelen creëer je juist een luxe sfeer. 

Personeel

Als je het pand ingericht hebt zal je personeel moeten aannemen. Hiervoor is het zaak dat je juiste functieomschrijvingen formuleert en vacatures online zet. Zoals bij het aannemen van personeel in elke branche, zal je sollicitatie gesprekken moeten voeren met je potentiële werkgevers. Hierbij dien je de mentaliteit en vaardigheden van de potentiële werkgever in korte tijd in te schatten.

Een methode die je hierbij kan helpen is de STAR-methodiek. Hierbij vraag je werknemers naar situaties die ze in het verleden hebben meegemaakt, waarbij je noteert hoe zij hierop reageerden. Ook vraag je hoe ze daar nu op reflecteren. Het beschikken over betrouwbaar en kundig personeel is in elke fase van een onderneming erg belangrijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *