zorgverzekering
Overig

Zorgverzekering 2021

De zorgverzekering verandert elk jaar. En dus krijgen we ook in 2021 met veranderingen te maken. De belangrijkste verandering is dat we meer premie gaan betalen in het nieuwe jaar. Bovendien zullen de verschillen tussen de verschillende verzekeraars groter worden. Dat maakt vergelijken nog belangrijker. De verzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun nieuwe premies bekend maken. DSW deed dat overigens al. Bij deze verzekeraar stijgt de maandelijkse premie voor de basisverzekering met 6,50 euro. DSW is traditioneel de eerste verzekeraar die de premie voor een volgend jaar bekend maakt en daardoor vaak richtinggevend.

Verzekeraars bepalen uiteindelijk de hoogte van de premie

De regering had berekend dat de gemiddelde premieverhoging vijf euro zou bedragen. In de praktijk zal dit dus iets hoger uitvallen. Hoe hoog precies is een zaak van de verzekeraars zelf. Zij bepalen uiteindelijk en daardoor zullen er voor volgend jaar behoorlijke premieverschillen ontstaan. Behalve de prijs verandert er meer. Naar verwachting zal volgend jaar ook de inkomensafhankelijke bijdrage hoger zijn. Het ligt eveneens in de lijn der verwachting dat de aanvullende verzekering duurder wordt in 2021.

Lynparza en Yescarta toegevoegd aan basispakket

De basisverzekering wordt overigens verder uitgebreid. Zo komt er een vergoeding voor dagbehandeling in groepsverband bij niet-aangeboren hersenletsel. In dat geval is hersenletsel opgelopen als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk, een tumor of een herseninfarct. Deze zorg wordt nu nog gesubsidieerd door gemeenten. Ook wordt nieuwe medicijnen tegen eierstokkanker en lymfeklierkanker. Het gaat dan om de geneesmiddelen Lynparza en Yescarta.

Donoren betalen in 2021 geen eigen risico meer

In 2021 worden bovendien bepaalde groepen uitgesloten voor het eigen risico. Zo geldt voor de mensen die een orgaan bij leven doneren in 2021 geen eigen risico. Dit doet de overheid omdat het voor mensen geen belemmering mag zijn om iemand te helpen. De kosten die gemaakt worden vanwege de donatie, worden in 2021 dus uitgesloten van eigen risico en de kosten worden volledig vergoed door de verzekeraar.

De overheid wil de drempel verlagen

Ook slachtoffers van seksueel geweld hebben in 2021 recht op vergoeding van alle medische kosten. Dan moeten ze zich overigens wel binnen zeven dagen melden bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG). Daarmee wil de overheid de drempel verlagen om hulp te zoeken. Deze regel geldt overigens nu al en duurt tot tenminste 1 september 2-021. Tot 1 augustus volgend jaar valt ook herstelzorg voor Covid-19 onder de basiszorg. Deze herstelzorg is overigens nu al aan de basisverzekering toegevoegd.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *