Online shopping

4 manieren om je IP-adres te verbergen

De laatste tijd wordt de privacy steeds minder als we het hebben over het internet. Je kan volledig offline gaan door geen smartphone of computer meer te gebruiken. Dat is echter niet echt een optie meer deze tijd. Om toch wat meer privacy te hebben zou je je ip-adres kunnen verbergen.

Wat is een ip-adres?

Een ip-adres bestaat uit een bepaalde code die een unieke vorm geeft voor het apparaat dat jij gebruikt op internet. Zonder deze code weten website servers niet waar ze de informatie tijdens het internetten heen moeten sturen. 

Het ip-adres wordt eigenlijk op een soortgelijke manier vastgesteld als jouw postcode. De IANA is hiervoor verantwoordelijk. IANA staat voor: Internet Assigned Numbers Authority. De IANA geeft de verschillende ip-adressen door aan de regionale internet registers. Deze partij geeft de ip-adressen door aan de internetprovider in de desbetreffende regio. 

Er zijn 2 soorten ip-adressen in de omloop, ip-versie 4 en ip-versie 6. De versie 4 adressen zijn 32 bits lang en hebben ruimte voor 4,3 miljard ip-adressen. Deze raakte al snel vol, daarom hebben we sinds 2015 de versie 6 adressen. Deze adressen zijn 128 bits lang en hebben ruimte voor duizenden miljarden adressen.

Waarom wil je jouw ip-adres verbergen?

Wanneer je iets online besteld bij bijvoorbeeld Zalando hebben zij jouw adres nodig om het pakket te kunnen bezorgen. Zo hebben ook servers over de hele wereld jouw ip-adres nodig om gegevens bij jou af te leveren. Dit kan alleen wanneer jouw ip-adres openbaar is. Je kan dit testen door op Google in te typen ‘’wat is mijn ip-adres’’. 

Overal op de wereld zijn locaties waar databases staan die ip-adressen aan locaties koppelen. Deze nauwkeurigheid kan nogal per locatie nogal verschillen. Soms kan er alleen uitgelezen worden in welk land iemand zit, en de andere keer kun je zelfs zien vanuit welke straat het ip-adres gebruikt wordt. Als je erg gesteld bent op je online privacy is het misschien wel een idee om je ip-adres te verbergen.

Hoe kan ik mijn ip-adres verbergen?

Je zou ervoor kunnen kiezen om gebruik te maken van VPN. VPN staat voor: Virtueel Particulier Netwerk. Het VPN kan gezien worden als een soort partij tussen jou en de server op het internet. Het voordeel van een VPN is dat je gegevens worden versleuteld voordat ze de computer verlaten. Wanneer je de VPN inschakelt worden alle activiteiten op de computer versleuteld en blijft je ip-adres verborgen. 

Een andere manier om je ip-adres te verbergen is door gebruik te maken van Tor. Tor staat voor: The Onion Router. Het voordeel van Tor is, dat wanneer je verbinding maakt met het internet alle gegevens worden versleuteld. Deze versleutelde gegevens worden via verschillende servers omgeleid. Bij iedere fase wordt er een versleutelde laag toegevoegd. Op geen enkel moment tijdens deze omleiding is het te achterhalen voor iemand anders waar de gegevens heen gaan. Dit systeem wordt veel gebruikt door mensen die erg gevoelige of geheime informatie moeten omleiden. Hierbij zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan misdaadverslaggevers. 

Dit vind je misschien ook leuk...