Online shopping

Klanten verrassen met een gift – de voordelen van het weggeven van geschenken

Mensen zijn gek op cadeaus. Vooral een onverwacht geschenk kan een lach toveren op ieders gezicht. Relatiegeschenken worden ook vaak ingezet als marketingmiddel. In dit artikel vertellen we je meer over de effectiviteit van relatiegeschenken en hoe je deze kunt inzetten om meer verkopen te genereren. 

Klantenbinding

Bestaande klanten behouden kost minder dan het binnenhalen van nieuwe klanten. Daarom is het belangrijk te investeren in bestaande relaties met klanten. Hierbij kan een relatiegeschenk een belangrijke rol spelen. Het geven van een geschenk zal de relatie versterken en bijdragen aan de loyaliteit. Zo zul je meer omzet behalen uit je bestaande klantenbestand. Vaak weet je ook wat meer van je bestaande klanten. Hierdoor kun je de geschenken beter personaliseren. 

Wederkerigheid

Het principe van wederkerigheid houdt in dat als iemand iets voor jou doet, je sneller geneigd bent iets terug te doen. Wederkerigheid is een principe die vaak wordt toegepast binnen de marketing. Door klanten een geschenk te geven zullen ze graag iets terug willen doen. Daarom zullen ze sneller een aankoop doen of een dienst afnemen. Op deze manier kunnen relatiegeschenken ook helpen om jouw verkopen te laten stijgen. Op het moment dat ze iets van jou mogen ontvangen zullen ze graag iets terug willen doen. 

Mental availability

Door producten zoals bijvoorbeeld promotietextiel met een logo van de organisatie uit te geven komen mensen in aanraking met het merk. Mensen dragen de kleding en zien anderen het dragen. Hoe vaker dit gebeurt hoe groter de kans dat ze je onthouden. Het heeft een effect op de mental availability; de kans dat een klant aan jouw organisatie, merk of product denkt in een specifieke koop situatie. Deze kun je vergroten door mensen in aanraking te laten komen met je merk. Een hoge mental availability is positief op het moment dat mensen op het punt staan een aankoop te doen. De kans is groter dat ze jou zullen overwegen in het koop proces.

Uniek cadeau

Het geven van relatiegeschenken is super effectief voor meerdere doeleinden. Daarnaast is het een zeer rendabel en betaalbaar marketingmiddel.  De kunst is nu om een geschenk te vinden waarmee je de klanten echt een plezier doet. Spullen die een positieve associatie oproepen doen het over het algemeen goed. Denk aan zomer gerelateerde geschenken zoals bedrukte zonnebrillen, zwembroeken of caps. Deze artikelen zullen zeker in de smaak vallen!

Dit vind je misschien ook leuk...