Vrije tijd

De leukste sprookjes uit Duitsland

Je hebt er vast wel eens gehoord, de sprookjesverhalen van de gebroeders Grimm. Deze verhalen zijn de basis voor de meeste sprookjes die wij nu kennen. Wat echter een groot verschil is, is dat de originele versies van de sprookjes toch een stuk gruwelijker zijn dan je misschien gewend bent. Echte Duitse sprookjes van de gebroeders zijn hieronder weergegeven.

Disney prinsessen 

Jawel, ook een aantal van de Disney prinsessen zijn van Duitse origine. Zoals Sneeuwwitje bijvoorbeeld. In het originele verhaal liep het alleen iets minder positief af. In dit verhaal eet Sneeuwwitje de vergiftigde appel en overlijd ze. 

Ook Assepoester komt uit Duitsland. Ze krijgt wel haar happy end in tegenstelling tot Sneeuwwitje. Maar dit einde is voor haar stiefzussen iets minder happy. Eén van haar zussen heeft in dit verhaal ook een teen afgehakt om hopelijk in de slipper te passen. Daarnaast werden haar zussen op haar bruiloft gestraft. Een paar duiven plukten de ogen van haar stiefzussen uit, terwijl ze naar het altaar loopt om getrouwd te worden.

Hans en Grietje

Het bekende verhaal van Hans en Grietje komt ook uit Duitsland. In dit verhaal zijn Hans en Grietje niet verdwaald, maar achtergelaten door hun moeder. Hun moeder kon ze niet onderhouden en liet ze achter in de bossen. Vervolgens werden ze gekidnapt door een kannibalistische heks. Het duo was slim genoeg om de heks te misleiden en hebben haar levend verbrand. Daarna hebben ze haar schatten gestolen en zijn ze op zoek gegaan naar hun vader om lang en gelukkig te leven. 

Zoals je kunt lezen zijn de originele sprookjes een stuk grimmer dan de huidige sprookjes die we nu kennen. ‘Happy endings’ zijn niet altijd te vinden en de gruwelijke daden zijn vaak weggelaten. Voornamelijk omdat er veel kinderverhalen van zijn gemaakt. Het is voor kinderen immers niet zo plezierig als ze lezen dat Sneeuwwitje gewoon dood is gegaan en nooit een happy ending heeft gekregen. Of de gruwelijke daden die Assepoester doet om wraak te nemen op haar stiefzussen.
Meer lezen over de verschillende soorten sprookjes? Ga dan naar Till-Eulenspiegel.de.

Dit vind je misschien ook leuk...