Vrije tijd

Het afsluiten van een echt interessante motorverzekering doe je zo

Een motor valt in Nederland (evenals in andere landen uiteraard) onder de groep van de gemotoriseerde voertuigen. Dit zegt je mogelijks in eerste instantie niet zoveel, maar dit betekent in de praktijk dat elke motor die in het Nederlandse verkeer wordt gebracht verplicht verzekerd moet zijn. Dit althans ten minste door middel van de zogenaamde WA-verzekering. Wanneer je op zoek bent naar een interessante motorverzekering om af te sluiten voor jouw voertuig zijn er hoe dan ook een aantal niet onbelangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Over welke aandachtspunten we het dan precies hebben laten we je graag hieronder ontdekken. 

Moet je verplicht een motorverzekering afsluiten of niet?

De eerste vraag die wordt gesteld door mensen die bijvoorbeeld slechts voor het eerst eigenaar worden van een motor heeft betrekking tot het feit of er verplicht een motorverzekering dient te worden afgesloten of niet. Dat is een logische vraag, maar eigenlijk één waar je meer dan waarschijnlijk het antwoord al op zal weten. Het is namelijk zo dat er hier in Nederland (evenals in andere Europese landen) een verplichting geldt voor het afsluiten van minstens een WA-verzekering voor gemotoriseerde voertuigen. Met andere woorden, van zodra je, je op de weg gaat begeven dien je er rekening mee te houden dat je deze verzekering nodig hebt. 

De wettelijke verplichting die van toepassing is op de motorverzekering beperkt zich in de praktijk wel tot de zogenaamde WA-verzekering. Dat is voor veel mensen een flinke opluchting. Het is namelijk zo dat deze verzekering slechts bestaat uit één enkele dekking, namelijk deze voor schade aan derden. Deze enkelvoudige dekking zorgt ervoor dat je weet te voldoen aan de wettelijke verplichting terwijl je tegelijkertijd kan rekenen op een lekker lage verzekeringspremie. 

Het bepalen van de voor jou beste motorverzekering, best lastig 

Een tweede belangrijke vraag die door het merendeel van de mensen in de praktijk wordt gesteld heeft te maken met wat nu precies de meest interessante motorverzekering is. Wat deze verzekering betreft is het vooral van belang om te weten dat er eigenlijk niet zoiets bestaat als één algemene motorverzekering die voor iedereen het interessantst is. Welke verzekering je het beste kan afsluiten voor jouw motor is dan ook afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Om te beginnen is er natuurlijk de waarde van je motor. Heb je een gloednieuwe motor aangekocht waar een vrij stevig prijskaartje aan verbonden is? Dan zal je wellicht niet zomaar de WA-verzekering willen afsluiten. 

In een andere situatie kan het wel de beste keuze zijn om te kiezen voor de WA-verzekering. Denk wat dit betreft maar eens aan de situatie waarin je hebt gekozen voor de aanschaf van een goedkope motor waar je bovendien ook nog eens weinig kilometers mee aflegt. In dat geval is de allrisk absolute overkill, maar zal wellicht ook de WA+ beperkt casco verzekering mogelijks te duur uitvallen. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat het altijd van belang is om even grondig bij jezelf na te denken over wat nu precies voor jou de meest interessante motorverzekering is op de markt. 

Hoe hou je de prijs van deze verzekering binnen de perken?

De motorverzekering hoeft helemaal geen dure verzekering te zijn. Wanneer we de gemiddelde premie van een verzekering voor een motor onder de loep nemen zien we dan ook dat deze best meevalt. Je moet er natuurlijk wel waakzaam voor zijn dat er best een aantal verschillende zaken zijn die deze prijs kunnen beïnvloeden. Het gaat hierbij dan in eerste instantie om de specificaties van je motor, maar wat daarenboven ook te denken van bijvoorbeeld jouw rijgedrag als bestuurder? Heb je bijvoorbeeld al een stevig schadeverleden? Dan kan je er helaas op rekenen dat dit een behoorlijk negatieve impact kan hebben op de premie van je verzekering. Gelukkig zijn er een aantal bespaartips die eigenlijk altijd wel toegepast kunnen worden op je verzekering.

Welke bespaartips kan je toepassen op deze verzekering?

Zoals hierboven aangehaald is het zo dat er menig aantal tips om te besparen toegepast kunnen worden op de verzekering voor je motor. In eerste instantie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een vergelijking uit te gaan voeren. Dat is echter niet alles. Bovendien is het namelijk eveneens zo dat je de keuze kan maken om je even te gaan verdiepen in het eigen risico. Dat eigen risico kan er in de praktijk zomaar voor zorgen dat de periodiek te betalen verzekeringspremie behoorlijk wat lager kan komen te liggen. Zorg er bovendien ook altijd voor dat je bij het afsluiten van een motorverzekering dekkingen schrapt waar je met zekerheid geen nood aan hebt. Dat lijkt misschien op het eerste gezicht voor de hand liggend, maar er zijn nog steeds best veel mensen die hier geen rekening mee te houden en daardoor helaas veel te veel moeten betalen. Dat is niet echt de bedoeling. 

De premie van je motorverzekering splitsen of niet?

Mensen kiezen er steeds vaker voor om meer verzekeringen af te sluiten in vergelijking met vroeger. Op zich is dat best een positieve evolutie. Dit betekent namelijk in de praktijk dat we veel beter beschermd zijn tegen een onverwachte situatie in vergelijking met vroeger. Dit gezegd hebbende spreekt het natuurlijk voor zich dat hierdoor ook de totale kostprijs van ons pakket met verzekeringen aanzienlijk is toegenomen. Als gevolg hiervan is het zo dat ontzettend veel mensen zich de vraag stellen of de premie voor hun motorverzekering splitsen tot de mogelijkheid behoort of niet. Dat is bij veel verzekeraars inderdaad een optie, maar lang niet altijd even interessant. 

Wil je graag de premie van je motorverzekering splitsen? Dan is het altijd een goed idee om jezelf de vraag te stellen hoe interessant dit in de praktijk nu precies is. In het merendeel van de gevallen is het namelijk zo dat deze prijs helemaal niet zo hoog is gelegen, integendeel. Daarnaast is het zo dat veel verzekeraars er in de praktijk voor kiezen om een bepaalde meerprijs aan te rekenen voor deze splitsing waardoor je verzekering alleen maar duurder zal uitvallen. Bedenk jezelf dus altijd heel goed in welke mate het nu en vooral in welke mate het wellicht niet interessant is om ervoor te kiezen om een splitsing uit te voeren voor wat je motorverzekering premie betreft. Wil je meer weten over verzekeringen? Lees hier meer

Dit vind je misschien ook leuk...