Huis & tuin

Huizengekte in Nederland, starters het slachtoffer

De afgelopen tijd zijn de huizenprijzen door het gehele land flink gestegen, met name in Groningen blijft het maar doorgaan. In die provincie zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar het hardst gestegen.

Het nieuwe Amsterdam

De afgelopen jaren stegen de huizenprijzen het snelste in de randstedelijke gebieden, met Amsterdam als koploper. Echter, is dit sinds 2020 volledig veranderd. In een kwartaalrapport van woningmarkt dienstverlener Calcasa is te zien dat de huizenprijzen in hoofdstad het minste zijn gestegen van alle grote gemeenten. Een huis in Amsterdam was aan het eind van het derde kwartaal gemiddeld 5,7% duurder dan het jaar ervoor. De gemeente Groningen daarentegen, maakte het afgelopen jaar de grootste prijsontwikkeling door met een stijging van 11,6%. Hiermee is Groningen het nieuwe Amsterdam van de woningmarkt. 

Landelijke verschuiving

In een artikel van rtv noord wijst makelaar Sjirk de Jong van NVM op een nieuwe ontwikkeling. “We gaan steeds meer naar één landelijke markt, in plaats van verschillende regionale markten. In Amsterdam neemt het aanbod voor het eerst sinds tijden toe. De prijzen zijn daar zo hoog, dat mensen meer om zich heen zijn gaan kijken. Ze zijn bereid buiten de stad te gaan wonen. En zo ontstaat een verschuiving in de markt.” Door deze verschuivingen stijgen nu  de woningprijzen niet alleen in de steden maar ook steeds meer in omliggende plaatsen. De provincies worden door de hoge prijzen in de steden langzaam populairder.

Starters zijn de grootste slachtoffer

De krappe woningmarkt in de stijgende prijzen zorgen ervoor dat het steeds moeilijker wordt om aan een huis te komen. Als je een huis wil kopen moet je bereid zijn om flink te overbieden. Echter ben je er zelfs dan niet van verzekerd dat je de woning krijgt. De concurrentie is moordend, huizen van twee ton worden soms voor wel drie ton verkocht. De grootste slachtoffers van de gekte in de huizenmarkt zijn de starters. Die kunnen het zich niet veroorloven om een woning te kopen voor een ton meer dan de waarde. Er is een oplossing. Er moeten woningen gebouwd worden, maar dat kost tijd. Een andere oplossing is dat er meer ander vastgoed geschikt gemaakt worden voor woningen, bijvoorbeeld oude bedrijfspanden en boerderijen

Vaker eigen woning laten bouwen

Een trend onder starters is dat ze er minder vaak voor kiezen om een bestaand woning te kopen. Steeds vaker doen ze mee met nieuwbouwprojecten of kiezen ze ervoor om een lege bouwkavel te kopen en er zelf een huis op te laten bouwen. Dit duurt een stuk langer maar het levert je wel iets moois op. In verhouding ben je soms ook nog goedkoper uit dan wanneer je in de huidige markt een huis zou kopen. Met als grootste voordeel dat je zelf je droomhuis kan ontwerpen. Veel starters willen daarnaast ook vaak modernere woningen. Geen ouderwetse huizen maar moderne woningen met mooie overkappingen en overdekte veranda’s. Door de lockdown is het hebben van een eigen terras, met overkapping ook steeds populairder geworden. Ze hechten hier soms zelfs meer waarde aan dan meer of grotere kamers in het huis. Ze zitten na een dag werken liever op de veranda met een lekker buitenkleed onder de voeten dan binnen op de bank. 

Dit vind je misschien ook leuk...