Huis & tuin

Tips tegen bladluis en de buxusmot in je tuin

Soms kan het zo zijn dat je last hebt van luizen in je tuin. Dit kan best wel een lastige zaak zijn, omdat luizen veel schade kunnen aanrichten in je tuin. Vooral als je planten hebt staan in je tuin zullen die het onder spott moeten delven. Daarom is het goed als je weet hoe je op een effectieve manier kun afrekenen met deze beestjes. Over de verschillende methoden hoef je je niet druk te maken, want die zijn er een heleboel. Twee van de verschillende luizen waarmee je te maken kan hebben in je tuin is de bladluis en de buxusmot. Indien deze twee luizen in je tuin aanwezig zijn is dat een teken van acties ondernemen. Lees verder om te kunnen weten welke acties je allemaal moet ondernemen om luizen in je tuin kunnen bestrijden. 

Buxusmot bestrijden

De buxusmot luis kun je op een bepaalde manier bestrijden, waarbij je tactvol te werk zal moeten gaan. Op de eerste plaats is het eerst als je weet hoe je de buxusmot moet herkennen. Eenmaal geïdentificeerd kun je dan meteen gerichte acties ondernemen. Het eerste wat er gebeurt indien er sprake is van buxusmot luizen is dat er lichte streepjes waar te nemen zullen zijn op de bladeren. Maar er komt helaas nog meer bij kijken. De bladeren gaan langzaam maar zeker dood en dit zorgt ervoor dat er kale takjes ontstaan. Verder kun je het ook merken aan het feit dat de bladeren van je planten aan elkaar verbonden raken door spinsels die veroorzaakt wordt door de buxusmot.  De buxusmot bestrijden doe je, zoals eerder aangegeven, op een tactvolle manier. Enkele acties die je kunt ondernemen zijn onder andere het toedienen van biologische buxusgrond aan je buxussen. Dit maakt dat ze weerbaar zijn tegen ziekten en plagen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je buxus regelmatig te controleren op rupsen en die waar nodig daarvan te ontdoen. Zie erop toe dat je spinsels binnen de kortste keren weghaalt, omdat dit plek is waar de buxusmot zijn eitjes legt.  

Bladluis tegengaan

Bladluizen bestrijden kan ook een uitdaging zijn om in je tuin voor elkaar te krijgen. Zoals al aan de naam herleid kan worden is het zo dat bladluizen de bladeren van je planten helemaal slopen. Dit is natuurlijk geen goede ontwikkeling en een gevaar voor het voortbestaan van je planten in de tuin. Het is dus zaak dat je korte metten maakt met deze luis. Wat je eventueel zou kunnen doen om bladluizen te bestrijden is om bananenschillen te gebruiken. Deze kun je om je aangetaste planten neerleggen. Wat er dan gaat gebeuren is dat de zoet geur de luizen zullen uitlokken. Na een tijdje kun je de bananenschil inclusief de luizen weg doen. Verder kun je ook gebruik maken van water om bladluizen te bestrijden. Je kunt hierbij gebruik maken van zeep op een heel milde vorm. Bladluizen en zeepwater zijn twee zaken die helemaal niet met elkaar stroken. Begin vandaag nog met het bestrijden en zie erop toe dat alles correct aan toe gaat. Waak ervoor dat het geheel niet tot een plaag verwordt.

Dit vind je misschien ook leuk...