Huis & tuin

De voor- en nadelen van glaswol isolatie

Er zijn een aantal redenen op te noemen waarom je het huis zou willen isoleren. De voornaamste reden is om te besparen op de energierekening, want in een goed geïsoleerd huis hoef je veel minder te stoken. Dat zorgt ervoor dat je minder gas of elektriciteit verbruikt en dat je energierekening dus daalt. De secundaire reden is dat het binnenklimaat altijd op orde is en dat bevordert dus het wooncomfort. Nog een belangrijke reden is dat een goed geïsoleerd huis ook een hogere waardering krijgt als je het in de verkoop wilt zetten. Genoeg redenen dus om te gaan isoleren, maar voor welk isolatiemateriaal kies je dan? In onze blog vertellen we alles over glaswol isolatie.

Wat is glaswol isolatie?

Glaswol isolatie is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van gerecycled glas en zand en het komt in de vorm van dekens. Glaswol is ook eenvoudig aan te brengen en je kunt er verschillende isolatiewerkzaamheden mee uitvoeren. Zoals het isoleren van een dak, de gevel, spouwmuren en de kelder.

De voordelen van glaswol isolatie

Glaswol isolatie heeft een groot aantal voordelen die we dan ook graag benoemen.

Goedkoop isolatiemateriaal

Glaswol isolatie is goedkoop. Je bent geen duizenden euro’s kwijt aan isolatiematerialen en je kunt dus relatief goedkoop het huis isoleren. Het wordt nog goedkoper als je een subsidie aanvraagt bij de overheid. Je krijgt namelijk de ISDE voor het verduurzamen van je woning. Hoe hoog de ISDE wordt, is afhankelijk van de materialen die je kiest en welke verduurzamende oplossingen je laat uitvoeren.

Hoge isolatiewaarde

Glaswol isolatie heeft een hoge isolatiewaarde. De isolatiewaarde wordt altijd aangeduid met de Lambda waarde en de Lambda waarde van glaswol ligt tussen de 0,031 en 0,044 W/mK. Dus het staat buiten kijf dat je met glaswol in de winter minder hoeft te stoken en dus ook flink wat kosten kunt besparen op de energierekening.

Glaswol isolatie eenvoudig aan te brengen

De glaswoldekens zijn eenvoudig op maat te knippen of te snijden en eenvoudig aan te brengen. Daarom is het ook een breed toepasbaar isolatiemateriaal dat je kunt gebruiken voor dak-, vloer-, gevel- en muurisolatie.

Milieuvriendelijk

Glaswol isolatie is milieuvriendelijk, omdat het van gerecycled glas en zand wordt gemaakt. De dekens zijn ook weer recyclebaar dat het materiaal extra milieuvriendelijk maakt.

Brand- en vochtwerend

Glaswol isolatie is brand- en vochtwerend. Veel isolatiematerialen zijn niet bestand tegen vuur, maar glaswol heeft brandklasse A1 en is daarmee dus onbrandbaar. Glaswol is ook vochtafstotend en vochtproblemen en schimmelvorming behoren dus tot de verleden tijd.

De nadelen van glaswol isolatie

Ieder isolatiemateriaal heeft nadeel en glaswol isolatie heeft er feitelijk maar één. Het is namelijk niet het fijnste materiaal om mee te werken. De vezels die vrijkomen bij het snijden of knippen kunnen de huid, ogen en de luchtwegen irriteren. Je kunt zelfs een oogontsteking of een luchtweginfectie oplopen. Gelukkig zijn die problemen eenvoudig te voorkomen door beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril te dragen als je met glaswol isolatie aan de slag gaat.

Dit vind je misschien ook leuk...