tellusyourstory.eu
Overig

Wat kun je doen tegen een inkakmoment overdag?

Veel mensen hebben er last van: een inkakmoment in de middag. Op het werk bijvoorbeeld. Je voelt je plotseling erg moe en je concentratie is ver te zoeken. Dat is natuurlijk funest voor je productiviteit. Misschien voel je je zelfs zó vermoeid, dat je haast in slaap valt – achter je laptop bijvoorbeeld. Vervelend! Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om dat inkakmomentje de baas te worden.

Koffie drinken

Heb je snel wat energie nodig? Koffie kan je helpen! Uit een vers bakje koffie haal je namelijk de energie die je zo goed kunt gebruiken tijdens een inkakmoment. Om zo’n moment van vermoeidheid te voorkomen, kun je het drinken van koffie opnemen in je routine. Drink bijvoorbeeld halverwege de middag een lekker kopje koffie, zodat je je ook productief en geconcentreerd voelt tijdens de laatste uren van een werkdag. Met koffiecups is zo’n kopje ook nog eens in no time bereid, en geniet je van een smakelijk bakje.

Blijf in beweging

Heb je een kantoorbaan? Dan is de kans groot dat je urenlang zit gedurende de dag. Dit kan je slaperig maken. Probeer daarom in beweging te blijven. Strek regelmatig de benen. Loop even een rondje. Het liefst in de buitenlucht: ook frisse lucht houdt je wakker. Loop een stukje om als je koffie of water haalt. Ook een zit-sta bureau is geliefd, om van houding te kunnen wisselen. Neem sowieso een actieve houding aan, ook als je zit. Niet alleen beweging gedurende de werkdag werpt zijn vruchten af, maar ook daarbuiten. Als je regelmatig sport of beweegt, voel je je fitter.

Gezond eten

Wat je eet, heeft invloed op je energie. Eet gezond en gevarieerd. Als je de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, haal je daar energie uit. Eet niet te veel: dit kan je slaperig maken. Vermijd verder zoet eten of drinken boordevol suiker, omdat dit een suikerpiek in je bloedspiegel creëert – met vervolgens het risico op een inkakmoment.


Powernap

Het zit al in de naam: een powernap kan je energie bieden. Nu snappen we heus wel dat het niet altijd mogelijk is om even een dutje te doen. Maar wellicht kun je tijdens een thuiswerkdag toch eens een kwartier de ogen sluiten – dit kan al voldoende zijn. Zet natuurlijk wel een wekker. En er zijn zelfs moderne werkgevers die geloven in het idee van een powernap, en die dit mogelijk maken op kantoor.

Vermijd energieslurpers

We moeten een heleboel informatie verwerken gedurende de dag. Zo registreer je wat er om je heen gebeurt, en natuurlijk waar je je mee bezighoudt tijdens het werk. Open je gedurende een inkakmoment social media of een andere afleider? Ook dit slurpt energie! Probeer dit juist te vermijden.

Voldoende slaap

Het is misschien een inkoppertje, maar toch willen we ermee afsluiten: zorg dat je voldoende slaapt gedurende de nacht. Met te weinig slaap is het moeilijk voor je lichaam om de dag goed door te komen. Op tijd naar bed dus!

Dit vind je misschien ook leuk...