Eten & drinken

Bier 2 maanden over datum – Wat nu?

Ken je dat gevoel, je kijkt in je koelkast en je komt tot de conclusie dat er nog een aantal biertje in staan. Je pakt ze en wat blijkt, bier over datum! Is dit een probleem of kun je het nog gewoon zonder problemen drinken? Omdat we ons te vaak vastpinnen op de houdbaarheidsdatum, is de kans vrij groot dat je denkt dat het niet meer kan. Toch is dit niet het geval. Op bier zit namelijk een tenminste houdbaar tot datum. Dit betekent, dat je het ook na het verstrijken nog kunt drinken, alleen bestaat de kans dat de kwaliteit minder is dan wat je normaal gesproken gewend bent. Maar kun je je bier nog drinken als deze twee maanden over datum is? 

Kun je bier wat over datum is nog drinken?

Op de vraag over je bier over datum nog kunt drinken, is het antwoord ja. Wel is het uiteraard een stukje eigen beleving om te bepalen of de smaak nog voldoet aan datgene wat jij ervan verwacht. Vooral bij een normale ‘pils’ kan de smaak al snel minder worden. Bij een speciaalbiertje, waar het alcoholpercentage doorgaans ook een stuk hoger ligt, zien we juist dat dit de smaak ten goede komt. Het is dus afhankelijk van welk type bier het betreft om te kunnen bepalen of het wel of niet verstandig is. Wel is het goed altijd zelf te bepalen of de kwaliteit nog voldoet om er ook van te kunnen genieten. 

Verschillende soorten bier

Hoe zwaarder het bier, des te langer je het vaak kunt bewaren. Vooral donkere bieren worden qua smaak naarmate de tijd vordert vaak alleen maar beter. Er zijn daarom dus ook mensen, die bewust een aantal flesjes speciaalbier kopen om ze vervolgens een paar maanden te laten doorrijpen in de kelder. Als we gaan kijken naar bier, dan kunnen we dit onderverdelen in een aantal verschillende stijlen. Nu vraag jij je vast af, welke bierstijlen zijn er? In principe kennen we een 4-tal stijlen. Klasse A t/m Klasse D. De kleur van het bier bepaald in welke klasse het bier zit. Zo is klasse A het meest licht en klasse D een donker biertje. 

Tot slot

Zoals je kunt zien, zijn er allerlei verschillende soorten bier, waardoor het dus lastig zeggen is of je jouw biertje na een maand of twee nog kunt drinken. Wel is het goed te weten dat je er niet ziek van kunt worden, maar dat wel de smaak minder kan worden bij vooral lichte bieren.

Dit vind je misschien ook leuk...