Tandarts Tellusyourstory
Geen categorie

Wat te doen bij angst voor de tandarts

Ieder mens moet minstens eenmaal per jaar naar de tandarts. Tijdens een algemene controle kijkt de tandarts of je gebit in goede staat verkeert en kan er op tijd worden ingegrepen bij een gaatje of een tandvleesontsteking. Veel mensen zijn bang voor de tandarts, omdat deze behandelingen soms gepaard gaan met pijn. Maar wanneer je uit angst de tandarts blijft vermijden loop je kans op ergere problemen en dus ook meer pijn. Wat kun je het beste doen bij angst voor de tandarts? Denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar een goede zorgverzekeraar als Univé tot het doen van ontspanningsoefeningen. Met deze tips ga jij voortaan fluitend naar de tandarts!

Begin bij een goede zorgverzekeraar

Door geregeld langs de tandarts te gaan voor controle voorkom je gebitsproblemen. Om de kosten voor tandzorg te dekken sluit je een zorgverzekering af. In Nederland is iedereen verplicht om minstens een basisverzekering af te sluiten. Tandzorg valt ook onder de basisverzekering, maar alleen voor kinderen tot 18 jaar.

Ben je ouder dan 18 jaar, dan zijn de kosten voor de tandarts voor je eigen rekening. Met een aanvullende tandartsverzekering kun je tot een bepaald bedrag per jaar tandzorg vergoed krijgen. Op die manier kun je ieder jaar de nodige behandelingen laten doen en worden de kosten hiervoor vergoed. Lees de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar altijd even door om te zien wat er precies onder de dekking valt.

Ga naar een speciale angsttandarts

Er zijn tegenwoordig speciale angsttandartsen die gespecialiseerd zijn in tandzorg voor mensen met angst. Bij een angsttandarts wordt vaak wat langer de tijd voor een behandeling genomen. Alle stappen worden duidelijk uitgelegd en de tandarts en assistent stellen je op je gemak. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Ook voert een angsttandarts niet meer behandelingen uit dan nodig en is de ingreep vaak heel snel klaar. Toch nog angstig? Vraag dan om extra verdoving, zelfs voor een kleine ingreep. Bij een angsttandarts is dit geen probleem.

Probeer ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen ook goed werken bij angst voor de tandarts. Door ademhalingsoefeningen te doen tijdens de behandeling zul je iets meer ontspannen in de stoel liggen. Afleiding helpt vaak ook, zoals het luisteren naar fijne muziek of een interessante podcast. Wanneer je minder aandacht hebt voor de behandeling zal de angst vanzelf ook minder aanwezig zijn. En voor je het weet is de behandeling alweer voorbij en sta je buiten met een stralend fris gebit!

Dit vind je misschien ook leuk...