Overig

Aram Bartholl, één van de Amsterdam Light Festival kunstenaars

Aram Bartholl is een Duitse kunstenaar die bekend staat om zijn werk met digitale media en maatschappelijke kwesties. Hij is ook professor in kunst en digitale media aan de HAW in Hamburg. O.a. zijn werk zal dit jaar te ervaren zijn tijdens editie 12 van het Amsterdam Light Festival. In dit stuk wil ik je meer vertellen over zijn werk en waarom het zo interessant is.

Map

Een van zijn bekendste projecten is Map, een serie sculpturen die de vorm hebben van een Google Maps-pictogram. Hij plaatst deze rode markeringen op verschillende locaties in de wereld, waarmee hij de relatie tussen de online en offline ruimte onderzoekt. Hij nodigt het publiek uit om zichzelf te lokaliseren op de kaart en na te denken over hoe we navigeren in een steeds meer gedigitaliseerde wereld.

Dead Drops

Een ander project dat veel aandacht kreeg, is Dead Drops, een netwerk van USB-sticks die in muren of andere openbare plekken zijn ingemetseld. Mensen kunnen hun eigen bestanden toevoegen of downloaden van de sticks, zonder internetverbinding of toezicht. Het is een experiment met peer-to-peer-uitwisseling en anonieme communicatie in de fysieke ruimte.

Humor en ironie

Bartholl gebruikt vaak humor en ironie om kritisch commentaar te leveren op de invloed van technologie op ons leven. Hij maakt bijvoorbeeld gebruik van elementen uit populaire online platforms, zoals YouTube, Instagram en videogames, om ze te verplaatsen naar onverwachte contexten. Zo creëerde hij een reeks video’s waarin hij mensen vraagt om hun wachtwoord te onthullen, of een boek met acht delen dat alle mogelijke wachtwoorden bevat die zijn gelekt door een hack van LinkedIn.

Bartholl is een kunstenaar die ons uitdaagt om na te denken over hoe we omgaan met media en met publieke economieën die verbonden zijn aan sociale netwerken, online platforms en digitale verspreidingsstrategieën. Hij toont ons de gaten, tegenstrijdigheden en absurditeiten van ons dagelijks digitaal leven in fysieke settings. Hij initieert zo een performatief proces om een hernieuwd begrip van individuele actie binnen een collectieve en zelfbepaalde netwerkdialoog te stimuleren.

Als je zijn werk tijdens het Amsterdam Light Festival optimaal wilt bewonderen, kun je het beste een rondvaart ticket bestellen bij Floating Amsterdam.


Veel plezier!

Dit vind je misschien ook leuk...