Huis & tuin

Veiligheid boven alles! | Zorgeloos de werkvloer op

Jij bent natuurlijk niet paranoïde, maar sommige collega’s vinden jou wellicht iets te voorzichtig. Of zij hebben gewoon maling aan de risico’s, dat kan uiteraard ook.

Dat is echter volledig ontoelaatbaar. Waarom zou je spelen met je leven, of sterker nog, dat van een ander? Want dat is precies wat je doet wanneer je het niet zo nauw neemt met de gestelde veiligheidsregels en -protocollen bij jou op de werkvloer. We weten wel dat jij je hiervan ten volle bewust bent, maar toch schrijven we dit artikel. Het gebeurt namelijk nog te vaak dat er ongelukken gebeuren die heel gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Natuurlijk zit een ongeluk in een klein hoekje, maar wanneer je niet beschikt over de juiste persoonlijke bescherming, vraag je er bijna om gewond te raken. We willen nog niet zo ver gaan om het woord ‘verdienen’ te gebruiken, hoewel anderen daar minder schuchter mee om zouden gaan. Daarom hebben we hieronder enkele accessoires en maatregelen opgesomd die altijd in acht genomen dienen te worden zodra de regels dit voorschrijven. En ook wanneer gezond verstand vereist is. Hier komen ze:

Hoofd & gelaat

Natuurlijk maakt niet iedere industrie hier verplicht gebruik van, maar je zou natuurlijk wel alles moeten doen om je hoofd en je gezicht te beschermen. Draag daarom altijd een hoge kwaliteit veiligheidshelm wanneer dit verplicht is. Op een industriële werkplek heeft iedereen een voorbeeldfunctie. Stel nou dat jij als oudgediende even geen helm wilt dragen en een nieuwe rekruut neemt daar dwaas genoeg een voorbeeld aan? We hoeven hopelijk niet te illustreren wat er dan allemaal kan gebeuren. Zijn we ook absoluut niet van plan.

Er bestaan ook vele andere accessoires die je uit de brand kunne helpen. Of houden, eigenlijk. Wat dacht je van mondkapjes, die voornamelijk in de medische industrie en laboratoria gebruikt worden? Ook veiligheidsbrillen zijn belangrijk wanneer je vonken of splinters in je ogen zou kunnen krijgen. Soms moet je hele gezicht daartegen beschermd worden, bijvoorbeeld in de vorm van een lasmasker. Krijg je toch iets in je ogen? Dan moet er een oogdouche aanwezig zijn.

En dan hebben we stofmaskers nog niet genoemd. Die voorkomen dat je fijnstof inademt.

Gehoor

Een lawaaierige omgeving brengt als risico met zich mee dat je gehoor permanent beschadigd kan raken. Vandaar dat oorkappen op werkplekken waar dit het geval is erg in trek zijn. Maar ook oordopjes zijn vaak al afdoende. Die zitten alleen niet bij iedereen even lekker. Soms vallen ze eruit wegens een gebrekkige pasvorm of gaan ze na verloop van tijd irriteren. In dat geval is het aan te raden om otoplastieken te laten aanmeten. Dan heb je oordoppen die alleen voor jouw gehoorgang geschikt zijn, omdat ze precies dezelfde vorm hebben!

Voetenwerk

Er is geen lichaamsdeel dat onbeschermd mag blijven zodra het op jouw werkplek gevaar kan lopen. Hierop vormen je voeten geen uitzondering! Kies daarom voor het meest stevige schoeisel dat je kunt vinden. Wordt je opgedragen om werkschoenen met stalen neuzen te dragen? Neem dat dan ook absoluut serieus!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *