Jaloezieën
Huis & tuin

Jaloezieën schoonmaken? 7 tips

Jaloezieën zijn een enorm populaire vorm van binnenzonwering. Dit handige systeem laat je toe zelf het binnenvallende licht te filteren of privacy te creëren wanneer je daar nood aan hebt. Helaas vangen jaloezieën, omwille van hun horizontale vorm, ook best wat stof op. Wij geven je graag enkele handige tips om dat vervelende stof in een handomdraai te verwijderen.

Tip 1: Stofzuiger

Het stof van je jaloezieën verwijderen met een stofzuiger, is de meest voor de hand liggende manier. Zet het opzetborsteltje op je stofzuiger en ga met lange bewegingen van onder naar boven. Dit doe je het makkelijkst door je binnenzonwering eerst helemaal te sluiten.

Tip 2: Stofdoek

Naast de stofzuiger, is een stofdoek een goed alternatief om je jaloezieën proper te maken. Klop tijdens het reinigen regelmatig je doek uit, zodat ook deze proper blijft.

Tip 3: Jaloezieënborstel

Gebruik een speciale jaloezieënborstel. Dit handige hulpmiddel is speciaal ontwikkeld om je zonwering in een vingerknip stofvrij te maken.

Tip 4: Spons

Gebruik een vochtig sponsje om de klus te klaren. Beweeg de spons goed over de jaloezie totdat je al het stof verwijderd hebt.

Tip 5: Microvezelborstel

Een microvezelborstel voor jaloezieën is één van onze persoonlijke favorieten. Dit praktische kleinood is jouw partner in crime om je binnenzonwering goed te onderhouden en stofvrij te maken. De borstel bestaat uit meerdere stoffers waardoor je meerdere lamellen tegelijk schoon kan maken. Veeg eenvoudigweg horizontaal om het stof op te nemen. Ook handig om je airco mee te reinigen.

Tip 6: Vermijd vocht

Er bestaan verschillende soorten jaloezieën: zo heb je er in aluminium, in kunststof of pvc, in hout of in stof. Elk type vraagt een aangepaste behandeling maar wij adviseren om het gebruik van water en zeep zo veel mogelijk te beperken. Zeker in het geval van hout, is vocht uit den boze. En ook met stof pas je beter op. Stoffen zonweringsystemen breng je beter naar de stomerij. Enkel aluminium of kunststof jaloezieën mogen eventueel met wat water en zeep gereinigd worden. Gebruik een mild reinigingsmiddel zoals een niet-agressieve allesreiniger of afwasmiddel en een zachte borstel of doek. Spoel ga na en maak alles nadien goed droog met een microvezeldoek.

Tip 7: Ladderkoorden

Ongeacht op welke manier je verkiest je jaloezieën stofvrij te maken, let altijd op met de ladderkoorden. Deze zijn kwetsbaar! Zeker goed opletten wanneer je de stofzuiger gebruikt.

Dit vind je misschien ook leuk...