Eten & drinken

Voedsel inmaken? Gebruik de weckpot!

De wattes? Kom op, daar heb je vast al weleens van gehoord. Het is een beproefde methode om welke soort voedsel dan ook voor langere tijd te bewaren.

Of het nu gaat om kliekjes of voedselwaren waar je pas later aan wilt beginnen – of juist mee wilt geven aan je ouders dan wel kroost – je leest het al; de mogelijkheden zijn eindeloos! En ja, inmaken heeft een behoorlijke geschiedenis maar eigenlijk is geen enkele methode zo gemakkelijk en handig.

Uiteraard heeft zo’n proces een hele specifieke werking. En die gaan we je hieronder haarfijn uitleggen, zodat je direct aan de slag kunt! Zodra je natuurlijk iets hebt om in te maken en alle benodigdheden klaar liggen.

Hoe werkt dit nou?

Inmaken houdt niet alleen luchtdicht bewaren in. Je hebt er ook een conserveermiddel voor nodig. Maar goed, laten we nog niet te veel op de details ingaan en juist bij het begin beginnen. We hebben nodig:

Inhoud

Uiteraard. Maar dit hoeven niet specifiek groenten en/of fruit te zijn. Het kan hier ook gaan om vlees of vis en… tja, eigenlijk wat dan ook maar. Zolang ‘t eetbaar is, kun je het inmaken.

Conserveermiddel

Afhankelijk van de specifieke inhoud, heb je ook een conserveermiddel nodig. Zoek wel goed uit hoeveel je waarvan nodig hebt. Onder andere azijn, alcohol, suiker en zout zijn veel gebruikte conserveermiddelen bij het inmaken van de meest uiteenlopende soorten voedsel.

Weckpot

Inmaken is geen kwestie van bovenstaande bestanddelen zomaar in een  kwakken en het ding grondig afsluiten. Daar komt wel eventjes meer bij kijken!

Je moet er namelijk wel voor zorgen dat je weckpot grondig gereinigd is, liefst met behulp van een sopje. Vervolgens leg je deze – liefst meerdere tegelijk wanneer je grote voorraden wilt inmaken – in een pan die gevuld is met kokend water.

Zet na een tijdje het vuur uit en wacht geduldig af totdat de potten voldoende zijn afgekoeld en je ze moeiteloos met je vingers uit het water kunt halen. Laat de potten uitlekken op een schone theedoek. Zodra dat gebeurd is, vul je die met inhoud en conserveermiddel(en). Gebruik eventueel een trechter om dit vlekkeloos te doen.

Daarna zet je ze weer in een pan met kokend water, dat tot ¾ van de potten mag bedekken. Laat het net zo lang koken als voorgeschreven is voor de specifieke inhoud.

Daarna even laten afkoelen en in je kast zetten. Klaar!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *