Vrije tijd

Waarmee vang ik karpers?

De ene vis sla je zo aan de haak, maar voor de andere zijn wat meer expertise en speciale tools vereist. Welke dan precies? Dat lees je hieronder.

Van hobby vissen naar het echte werk gaan is een behoorlijk grote stap. Zeker wanneer je je zinnen hebt gezet op karpers, die behoorlijk groot en zwaar kunnen uitvallen. Nee, dit is niet zomaar een kwestie van een dobber en wat aas aan een lijn uitwerpen met je hengel en maar afwachten. Hier komt veel meer werk bij kijken! Je moet de karper eerst nog zien te vinden ook.

Waar komen karpers voor?

Eigenlijk overal, kort gezegd. Ken je andere hobbyisten of zelfs specialisten bij jou in de buurt? Dan loont het om daar – of online – onderzoek te doen naar aanwezigheid van karpers in jouw directe omgeving. Tegen de strengste winters zijn ze opgewassen en ook waters van hogere temperaturen kunnen ze gemakkelijk aan. Sterker nog, verontreiniging van het water waarin ze leven deert ze nauwelijks tot niet! Parkvijvers, sloten en kanalen zijn bijvoorbeeld plekken waar je karpers vaak weet aan te treffen. Zolang het water maar langzaam beweegt en het liefst over een groot oppervlak verdeeld is. Meren, reservoirs en rivieren zijn daarom ook het onderzoeken waard.

Veel wateren hebben ondiepe gedeelten die meestal warmer zijn en waar de stroming minder snel is. Daar zul je ze vaak tegenkomen. Helder water? Daar reageren ze op zo’n beetje elke prikkel en is het niet te doen om ze te proberen te vangen. Ga daarom van troebel water uit. Ze azen op waterinsecten, kroos en riet. Zolang je een water hebt gevonden waar deze voedselbronnen veelvuldig aanwezig zijn, heb je de meeste kans om een karper aan de haak te slaan.

Wat heb ik nodig om ze te vangen?

Kennis van zaken, een flinke portie geduld en de juiste hulpmiddelen. Hieronder de belangrijkste:

Steun

Je lijn moet zo stil mogelijk blijven hangen. Bedenk dat karpers van stil water houden, dus te veel beweging schrikt ze af. Daarom laat je je hengel rusten op een speciale steun, bijvoorbeeld een rodpod (hengelstatief). Daarmee stel je jezelf in staat om twee of zelfs nog meer hengels in één keer horizontaal te plaatsen.

Beetmelder

Karpers slaan soms onverwachts toe. Zodra dat gebeurt, zul je snel moeten handelen. Echt zeker ben je wanneer je een beetmelder op je steun monteert, die een luide piep laat horen wanneer het moment daar is.

Schepnet

Karpers zijn vissen van formaat, dus heb je ook een groot net nodig. Kies dan ook het grootste model uit dat bij jouw specialist  verkrijgbaar is. De beste modellen zijn handig inklapbaar en licht van gewicht, wat ze handig maakt voor transport.

Onthaakmat

Je wilt de karper natuurlijk niet meer verwonden dan nodig is. Onthaak deze dan veilig op een daarvoor bestemde mat. Die moet wel nat zijn, aangezien de beschermende slijmlaag van de vis anders wordt aangetast. Dit kan bij de karper allerlei gevolgen hebben zoals infecties en ziektes.

Onthaaktang

Lukt het onthaken niet met je blote handen? Dan is het altijd verstandig om een speciale onthaaktang in de buurt te hebben, waarmee de klus snel maar precies te klaren is.

Voerkanon

Allereerst raden we je aan om voedsel als maïs of boilies te kopen. Om dit verder het water in te krijgen, kun je bijvoorbeeld een werpstok gebruiken. Of zelfs een katapult!

Verder zijn er een heleboel speciale technieken en haken en dergelijke waarmee karper vissen kan worden uitgevoerd. Specifieke technieken verhogen de kans op een meester vangst. Neem de tijd en leer hier meer over terwijl je van karper vissen een roeping maakt!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *