Huis & tuin

Hoe kunnen er meer woningen in ons land gecreëerd worden?

De woningmarkt is ons situatie is een groot probleem. Het aanbod van huizen is veel te beperkt, de huizen zijn veel te duur geworden en de hypotheekrente ligt eigenlijk veel te laag. Deze oorzaken hebben ervoor gezorgd dat huizen voor veel mensen niet meer te betalen zijn. Ondanks de lage hypotheekrente.

Een terechte vraag is wat hier een mogelijke oplossing voor is. Eén van de oplossingen die door de NVM voorgedragen is, is om meer huizen in ons land te creëren. Een terechte volgende vraag is hoe dit precies gedaan kan worden.

Winkelpanden omtoveren tot woningen

Iets waar een bedrijf als DamBorg al geruime tijd mee bezig is, is om winkelpanden om te toveren tot woningen. Door leegstaande winkelpanden tot woningen om te toveren, worden veel nieuwe woningen verkregen. Bovendien betekent dit dat er iets nuttigs met alle leegstaande panden gedaan wordt. Ook dat is erg wenselijk, aangezien veel binnensteden door de leegstaande panden een troosteloze indruk maken. 

Nieuwe wijken uit de grond stampen

Een andere optie is om zoveel mogelijk nieuwe wijken uit de grond te stampen. Het lastige is alleen dat veel ontwikkelaars hierbij bewust voor de duurdere huizen kiezen; deze huizen zijn simpelweg niet te betalen voor starters. En juist starters hebben op dit moment moeite om een eigen woning te vinden.

Bij het bouwen van nieuwe woonwijken komen ook de klimaatdoelen om de hoek kijken. De regering moet aan bepaalde klimaatdoelen voldoen; nieuwbouw heeft daar absoluut géén positieve invloed op. Met het oog op deze klimaatdoelen zijn nieuwbouwwijken daardoor wellicht niet de beste optie.

Meer hoogbouw

In ons land is niet alleen aan woningen een tekort, maar ook aan ruimte. Eén van de oplossingen daarvoor is om meer hoogbouw in ons woning te creëren. Op die manier kan op hetzelfde oppervlakte veel meer woonruimte gecreëerd worden.

Dit vind je misschien ook leuk...