Huis & tuin

Zolderruimte efficiënt benutten

Veel huizen hebben een zolder en dit is typisch een ruimte die bijna nooit goed gebruikt wordt. Denk jij erover om te gaan verhuizen of verbouwen zodat je meer ruimte in huis hebt? Misschien hoef je helemaal niet zo ingewikkeld te denken, maar valt er al veel ruimte te winnen door de zolder effectief in te richten. Het kan zomaar zijn dat je over veel meer ruimte beschikt dan je dacht!

Doel voor de zolder bepalen

Je kunt je zolder pas efficiënt inrichten en gebruiken als je weet waarvoor je deze ruimte wilt gebruiken. Gebruik je de zolder bijvoorbeeld vooral als opslag? Dan richt je deze zo in dat je gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt en je nog goed tussen de spullen door kunt lopen. Met een houten opbergrek zie je direct wat je allemaal hebt staan. De zolder kan ook uitstekend dienstdoen als hobbyruimte, speelkamer voor de kinderen, wasruimte of zelfs als extra slaapkamer. 

Schuine wanden gebruiken

Heeft je zolder schuine wanden? Dit kost veel ruimte, maar gelukkig zijn er ook oplossingen om de schuine wanden toch zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Maak bijvoorbeeld een kast tegen een schuine muur, zodat je kunt stapelen, of plaats knieschotten waarachter je allerlei spullen netjes op kunt bergen. Wat staat er momenteel allemaal op de zolder? Zitten hier geen spullen bij die je eigenlijk nooit gebruikt? Door op te ruimen en oude spullen te verkopen, weg te geven of weg te gooien krijg je al direct meer ruimte. De spullen die je wilt houden kan je in lage dozen makkelijk wegzetten onder de schuine wand of achter de knieschotten.

Gestructureerd opruimen

Waar jij de zolder ook voor gebruikt: door deze netjes op te ruimen bewaar je alleen de herinneringen die je echt nodig hebt en kan je alles snel terugvinden. Stop alle spullen die blijven in dozen die je voorziet van duidelijke etiketten en plaats ze op een vaste plaats in stellingkasten of opbergrekken. Op deze manier breng je ook gemakkelijk structuur aan in de schuur of garage.  

Meer ruimte met dakkapel

Als je erachter komt dat jouw zolder echt te klein is voor het doel dat jij voor ogen hebt, kan je altijd kiezen voor een kleine verbouwing. Doorgaans kost het maar een dag of twee om een dakkapel te laten plaatsen. De kosten die je hieraan kwijt bent zijn het extra woonoppervlak al snel waard en ook word je woning hierdoor meer waard. Deze kleine verbouwing geeft direct extra ruimte. Een andere optie is het plaatsen van een dakraam, waardoor er meer daglicht binnenvalt en de zolder geschikter wordt als extra leefruimte.

Dit vind je misschien ook leuk...