druppelslang
Huis & tuin

Het wonder van water in je eigen tuin

Natuurlijk zie je water als vanzelfsprekend. Maar toch weet je tegelijkertijd ook dat het de bron is van alle leven. Wat ga jij ermee doen in je tuin?

Tja, van alles natuurlijk. Beregening, vooral. En daar gebruik je je waterleiding natuurlijk voor. Althans, zolang er geen regen valt. Want dan is het bewateren noodzakelijk, omdat anders je planten uitdrogen. Maar gelukkig heb je altijd wel een manier om dat te voorkomen.

We willen het ook even hebben over de verschillende manieren om reserves op te bouwen. En zijn Moeder Natuur en jij iets te enthousiast geweest met water geven? Dan kun je een manier inbouwen in je tuin om de effecten daarvan eenvoudig terug te draaien. Laten we eens een kijkje nemen naar alle mogelijkheden om water over je tuin te verdelen!

Regentonnen

Water nodig? Gelukkig kennen we al geruime tijd het concept van stromend water uit een concept dat een kraan genoemd wordt. Maar je hoeft hier niet altijd op terug te vallen. Ook de natuur voorziet je ruimschoots in de onmisbare basis voor alle leven op aarde! En dus ook dat in je tuin. Zodra je één of meerdere regentonnen aanschaft, vang je hier via je dakgoten na verloop van tijd voldoende water mee op om het over je gazon, planten en gewassen te verdelen. Met behulp van een klassieke gieter natuurlijk! Kies een duurzame ton uit, van hoge kwaliteit hout of kunststof. Zo weet je zeker dat je er flink wat jaren mee kunt doen en dat je er nauwelijks tot geen onderhoud aan kwijt bent.

Irrigatie

Het is prijzenswaardig te noemen dat je het bewateren van je tuin helemaal zelf wilt doen. Maar gieters overal heen slepen kost moeite en tuinslangen zijn vaak niet lang genoeg. Wellicht wordt het daarom tijd om te kiezen voor een betrouwbaar sproeisysteem. Deze bestaat uit meerdere onderdelen, waarvan je de samenstelling volledig naar wens kunt aanpassen. Hiertoe behoren onder andere:

  • Basisapparaat: hiermee regel je de waterdruk en filter je het water. Dit onderdeel vormt het hart van je systeem.
  • Mestbijmengapparaat: dankzij deze toevoeging maak je het mogelijk om te sproeien en te bemesten tegelijk!
  • Druppelaars: verkrijgbaar in meerdere soorten. Met de standaard uitvoering bewater je je terraspotten. Voor balkonbakken zijn seriedruppelaars uitgevonden. En heggen en bloemperken hebben de zogeheten druppelslang nodig.
  • Sproeikoppen: ideaal voor het besproeien van grote oppervlakken als moestuinen, struiken, bloemperken en plantenbakken.
  • Tuinsproeiers: de techniek staat voor niets. Stel je automatische systemen precies in zoals jij wilt en laat die al het werk doen!

Drainage

Zodra de vochtigheidsgraad van je bodem te hoog wordt, moet daar natuurlijk iets aan gedaan worden. Sterker nog, voorkomen is beter dan genezen! Zorg er daarom voor dat je drainagebuizen in de grond hebt liggen. Hiermee wordt al het water opgenomen en vervoerd naar een plek van jouw keuze. Bijvoorbeeld een sloot, zodat je een prachtige natuurlijke kringloop creëert. Is dat geen schitterende gedachte? Ja, dat is het zeker. Vinden wij ook.
Veel plezier met het verhogen van de efficiëntie van je tuin!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *