druppelslang
Huis & tuin

Je tuin van water voorzien? Eitje!

In het uiterste geval wordt dat namelijk al voor je gedaan. Zowel door de natuur als door het beregeningssysteem dat je aanschaft. Maar voorkom een te grote hoeveelheid water in je bodem!

Planten water geven? Dat doet de natuur wel! Als je geluk hebt, tenminste. En bovendien kun je een regenbui niet inregelen qua hoeveelheid water dat op je tuin oppervlak terecht komt. Bovendien kunnen sommige planten en bloemen onder een afdak verborgen zitten. Of worden beschut door de takken en bladeren van een boom. Daarom is het verstandig om de bewatering van je tuin op de specifieke situatie aan te passen. Bovendien wil je ook niet dat je bodem té vochtig en daardoor te drassig wordt. Dat zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je je planten, bloemen, bomen en struiken te drinken gaat geven!

Regentonnen

De klassieke manier. Zodra het gaat plenzen, vang je het water op in je dakgoten en die leiden het naar de grond. Of naar een regenton! Misschien heb je er wel meerdere. Zo voorziet de natuur je in drinkwater voor je planten en bloemen. Mooi toch, die wisselwerking? Vul met dit water je gieter en ga het verdelen over de begroeiing die het ‘t hardste nodig heeft. En zodra het weer gaat regenen, begint de hele cyclus weer opnieuw. Kies altijd voor een regenton die zo weinig mogelijk onderhoud behoeft en waar je nog jaren mee vooruit kan. Dat betekent duurzaam hout of kunststof. Wat je maar het beste bij je erf – en de directe achtergrond – vindt passen.

Irrigatie

Het kan een hele klus zijn om de beregening van je tuin voor eigen rekening te nemen. Slangen en haspels, loodzware gieters die telkens heen en weer gesjouwd moeten worden. Je snapt wel wat we bedoelen. Maar we willen je absoluut niet ontmoedigen! Wel pogen we te illustreren dat het ook een heel stuk gemakkelijker kan. Namelijk door voor een beregeningssysteem te kiezen! Dat kun je uitbreiden zoveel je wilt en bestaat in de meeste gevallen uit de volgende onderdelen:

  • Een basisapparaat: je moet ergens beginnen, nietwaar? Hiermee stel je zelf de waterdruk in en bovendien wordt het water erdoor gefilterd. Verdere onderdelen zijn optioneel.
  • Een mestbijmengapparaat: niet alleen beregening maar ook bemesting kan met dit component worden bewerkstelligd! Voor je het weet staat je tuin in volle bloei.
  • Druppelaars: hiervan bestaan verschillende varianten die ieder hun eigen specialiteit hebben. Zo worden terraspotten vaak met standaard druppelaars van water voorzien. Voor balkonbakken gebruik je seriedruppelaars. En de druppelslang is voor het beregenen van heggen en bloemperken.
  • Sproeikoppen: grote oppervlakken hoef je ook niet zelf te bewateren. Sproeikoppen gebruik je dan ook voor struiken, bloemperken, plantenbakken en moestuinen.
  • Tuinsproeiers: een kwestie van instellen, inschakelen en de techniek doet zijn werk. Zo kun jij je concentreren op andere zaken omtrent de groei en bloei van je tuin!

Drainage

Pas op dat regenwater en/of je eigen bewatering niet voor een onbalans in je grondwaterpeil zorgt. Daar voorkomen boven genezen geprefereerd wordt, raden we je aan om drainagebuizen in je bodem te leggen. Hierdoor wordt je grond nooit te drassig en verzeker je je ervan dat je planten en gewassen niet zullen verzuipen. Ook kunnen eventuele constructies op je erf niet wegzakken wegens een instabiele bodem. En nadat je de buizen, koppelingen en afvoer hebt aangebracht, werkt het hele systeem volledig vanzelf!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *