Huis & tuin

Wanneer is het tijd om je balkon te renoveren?

We hebben het vast allemaal wel een keer op het nieuws gezien dat een balkon van een gebouw is afgebroken. Je mag van geluk spreken als daar geen gewonden of zelfs doden bij vallen. Het gebeurt eigenlijk altijd onverwacht. 

Het afbreken van een balkon komt hoofdzakelijk door de aanwezigheid van betonrot. Wanneer je scheuren in het beton ziet ontstaan, moet je eigenlijk direct actie ondernemen. Woon je in een flat, dan zul je dit direct door moeten geven aan de VvE, Vereniging van Eigenaren. De kans is groot dat er dan een balkonrenovatie uitgevoerd zal moeten worden. 

Als je belt zullen ze snel actie ondernemen. Ook omdat ze weten dat als ze er niets aan doen, en er valt een gewonde of een dode door het afbreken van het balkon, zij verantwoordelijk zijn. Zodra ze het bericht binnenkrijgen zullen ze een expert inschakelen die komt kijken wat er gedaan moet worden om de veiligheid van het balkon te kunnen waarborgen. Woon je in een huurhuis, dan is de huisbaas verantwoordelijk.

Wat is betonrot?

Beton wordt verstevigd door stalen matten en staven. Wanneer dit staal gaat roesten zal het uitzetten waardoor het beton om het staal wordt weggedrukt. Dat zorgt voor scheuren in het beton. 

Door de scheuren komt er vocht en zuurstof bij het staal waardoor het nog harder gaat roesten. Daardoor zullen er steeds meer scheuren ontstaan en zal het beton gaan afbrokkelen. De sterkte van de vloer of het balkon zal minder worden en de kans dat er ongelukken gebeuren neemt toe. Daarom is het noodzakelijk om bij scheuren in het balkon direct een balkonrenovatie uit te laten voeren.

Meer Informatie kun je hier vinden. 

Welke vloeren zijn gevoelig voor betonrot?

Het zijn vooral de huizen en flatgebouwen die tussen 1950-1970 zijn gebouwd die veel last hebben van betonrot. In die periode werd er veel gebouwd en had men veel betonplaten nodig voor de vloeren en de balkons.

Om aan de vraag van de betonplaten te kunnen voldoen moesten er veel platen geproduceerd worden. Bij de productie nam het drogen van het beton de meeste tijd in beslag nam. Om de droogtijd te versnellen werd calciumchloride aan het beton toegevoegd. 

In die periode zijn er veel kwaaitaal- en mantavloeren gegoten. Men wist nog niet dat het calciumchloride na een aantal jaren voor problemen zou zorgen. De calciumchloride werkt namelijk bevorderend voor het oxideren van het staal. Daarom is het nu niet meer toegestaan om dergelijke vloeren te produceren.

Het herstellen van aangetast beton

Je kunt geen lapmiddelen gebruiken voor het bestrijden van betonrot. Er zal eerst een deskundige langskomen om te kijken wat er gedaan moet worden om de veiligheid te waarborgen. 

Zowel bij een balkon als bij vloeren in woningen zal men vaak overgaan tot het plaatsen van extra dragers. Wanneer dat bij een flatgebouw moet gebeuren kunnen de kosten van een reparatie wel oplopen tot tienduizenden euro’s. 

Als je in een flat woont en scheuren ziet ontstaan door betonrot, moet je dat direct doorgeven aan de Vereniging van Eigenaren. Ze zullen direct actie ondernemen. Balkonrenovatie moet zo snel mogelijk plaatsvinden nadat er scheuren zijn ontstaan. 

Dit vind je misschien ook leuk...